ABD Başkanı hakkında soruşturma iddiası

ABD Başkanı hakkında soruşturma iddiası
15 Haziran 2017 09:40

ABD Başkanı Donald Trump hakkında yargıyı engelleme girişimi ihtimali nedeniyle özel hukuk danışmanı Robert Mueller tarafından inceleme başlatıldığı öne sürüldü.

 

 

 

Washington Post gazetesinin ismi açıklanmayan beş yetkiliye dayandırdığı habere göre; Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats, Ulusal Güvenlik Kurumu Başkanı Mike Rogers ve Ulusal Güvenlik Kurumu eski Başkan Yardımcısı Richard Ledgett, Mueller’in müfettişlerinin sorularını yanıtlamayı kabul ettiler.

İddiaya göre; yargıyı engelleme konulu inceleme, Trump’ın eski FBI Direktörü James Comey’i 9 Mayıs’ta görevinden almasından birkaç gün sonra başladı.

Robert Mueller, FBI tarafından Donald Trump’ın 2016’daki seçim kampanyası süresince Rusya olan ilişkilerinin araştırıldığı soruşturmanın başına getirilmişti.

Trump’ın hukuk ekibi haberi derhal yalanladı. Ekibin sözcüsü Mark Corallo, “FBI’ın, Başkan hakkında yaptığı haber sızdırma çirkin, affedilemez ve yasa dışı” dedi.

 
DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR

 

 

Washington Post’a göre; bugüne kadar hep Rusya’nın faaliyetlerini inceleyen soruşturmanın ilk defa doğrudan Donald Trump’a yönelmesi önemli bir dönüm noktası olacak.

Donald Trump tarafından görevden alınan eski FBI Başkanı James Comey, geçen hafta Senato İstihbarat Komitesi önünde ifade vermiş; Donald Trump’ın kendisinden soruşturmayı sonlandırmasını istediğini söylemişti.

Hukukçular Trump’ın bu hamlesini ‘yargıyı engelleme’ olarak nitelendiriyor.

Comey ifadesinde Başkan’ın yargıyı engelleme girişiminde bulunup bulunmadığı konusunda bir şey söylememiş ve bu konuda kararın Mueller’e ait olduğunu belirtmişti.

ABD’de görevde olan bir başkan hakkında cezai kovuşturma yapılamıyor fakat yargının engellenmesi, başkanın görevden alınma sürecinin temelini oluşturabilir.