ABD askeri YPG ile cephede

ABD askeri YPG ile cephede
27 Mayıs 2016 08:54

YPG liderliğindeki gücün Rakka operasyonuna katılıp IŞİD’le savaşan ABD özel kuvvet askerleri görüntülendi

 

 

 

 

 

IŞİD’in “başkenti” Rakka’yı kurtarma operasyonunun ilk aşamasını “Rakka’nın kuzeyini özgürleştirme hamlesi” adı altında yürüten YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kuzeydeki stratejik köyleri ele geçiriyor. İncirlik’ten havalanan ABD uçaklarının bombardımanı da ilerlemede önemli rol oynuyor.

 

ABD’liler IŞİD avında

 

Ancak ABD Başkanı Barack Obama’nın SDG’ye eğitim ve danışmanlık için gönderdiği yüzlerce Amerikan özel kuvvetler askeri, uçaklardan bile önemli rol oynuyor. Fateseh’de SDG’yle devriye gezen ve tanksavar TOW füzeleriyle damlara konuşlanan 20 ABD askerini görüntüleyen Fransız haber ajansı AFP, köydeki SDG komutanı Hawkar Kobane’nin şu sözlerini aktardı: “ABD güçleri bu operasyona katılıyor. Damlara konuşlandığını gördüğünüz Amerikalılar TOW’la IŞİD’in göndereceği patlayıcı yüklü araçları vuracak.” Kobane “Buradaki ABD askerleri çok tecrübeli. Bundan faydalanıp mümkün olduğunca az kayıp vererek köyleri hızla alacağız” diye konuştu. Diğer komutan Baraa Ghanem “Cephedeki tüm mevkilerde ABD’liler var. Hem havadan hem karadan katılıyorlar” diyerek ekledi: “Koalisyonla ortak operasyon odamız var, hem hafif hem de ağır silahlara sahibiz.”

 

Kürt bölgesine katılır

 

Bu arada PYD’de Rakka’yı Kürt bölgesine katmaktan söz edenler var. RIA Novosti’ye konuşan PYD’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki temsilcilerinden Garib Hassou, “Rakka’nın, kurtarıldıktan sonra Kuzey Suriye’de kurduğumuz demokratik federal sistemin parçası olması mantıklı” dedi.

 

SDG sözcülerinden Telal Selo ise “Kentin federal rejimin parçası olması konusunda kararı kendi halkı verecek” derken bu konuda ABD ile görüşmediklerini ve talepte bulunmadıklarını belirtti.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet