ABD – Almanya istihbarat işbirliği ileri boyutta

ABD – Almanya istihbarat işbirliği ileri boyutta
23 Temmuz 2013 10:16

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA ile Alman istihbarat servisleri arasında yakın bir işbirliği olduğunun ortaya çıkması, Alman makamlarını zor durumda bıraktı.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Almanya’da bir süreden bu yana iç siyasetin en tartışmalı konularından biri olarak gösterilen kişisel verilerin Amerikan istihbarat kurumlarına aktarıldığı yönündeki skandala yeni bir boyut eklendiğini bildirdi. 

Haftalık haber dergisi Der Spiegel’in NSA’nın gizli belgelerine dayandırdığı haberinde, Alman iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın yanı sıra Alman dış istihbarat teşkilatı BND’nin de NSA’ya ait “XKeyscore” adlı veri izleme programını kullandığı öne sürüldü. Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu programın test edildiği, ancak şu anda kurumdaki çalışmalar için kullanılmadığı belirtildi.

Açıklamada, “Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın NSA ile işbirliği konusunda yasaların kuruma tanıdığı yetkilere sıkı bir şekilde bağlı kaldığı” vurgulandı. Alman dış istihbarat teşkilatı BND’den ise henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. BND’nin “XKeyscore” adlı yazılımı, kurumu farklı yetilerle donatabilmek ve NSA ile terörle mücadele konusunda ortaklaşa hareket edebilmek için kullandığını öne süren Der Spiegel de ABD gizli servisinin Almanya’da her ay ulaştığı 500 milyon kişisel verinin büyük bölümünün bu program tarafından ele geçirildiğini yazdı.

Skandalın boyutlarının büyümesi üzerine ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Sigmar Gabriel, BND Başkanı Gerhard Schindler’in istifa etmesi gerektiğini söyledi. Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı Renate Künast da federal hükümetin küçük düşürücü bir şekilde “Amerikan hükümetinin hizmetçisi gibi davrandığı” eleştirisinde bulunurken, Sol Parti Genel Başkanı Bernd Riexinger de Alman iç ve dış istihbarat başkanlarının iddialar aydınlatılana kadar görevden alınmasını istedi. Başbakan Angela Merkel ise geçen hafta yaptığı tatil öncesi son basın toplantısında iddiaların araştırıldığını söylemişti.