‘Erdoğan’ın tepkisine çok şaşırdım’

‘Erdoğan’ın tepkisine çok şaşırdım’
15 Aralık 2014 21:08

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Temsilcisi Federica Mogherini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Aralık operasyonu sonrası Brüksel’i eleştirmesine “çok şaşırdığını” söyledi.

 

 

Bugün Brüksel’de bir basın toplantısı düzenleyen Federica Mogherini, daha geçen hafta Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve diğer AB yetkilileriyle Erdoğan’la “çok yapıcı” görüşmeler yaptığını belirtti.

 

 

AB Dışişleri Temsilcisi, “Türkiye’nin AB üyesi olma çabalarının bir nedeni de demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi değerlerdir. Bu değerlere yönelik taahhüdüne bağlı olmasının Türkiye’nin de çıkarına olduğuna inanıyorum. Biz bu irade ile yeni bir başlangıç yapmak istedik. Aksi takdirde Türkiye’yi ziyaret etmezdik” dedi.

 

 

Mogherini dün Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn ile birlikte yaptığı açıklamada, operasyonun Avrupa’nın basın özgürlüğü değerleri ile bağdaşmadığını söylemişti.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün Kocaeli’nde yaptığı konuşmada, “Acaba AB ne der, acaba AB bizi alır mı almaz mı, bizim böyle bir derdimiz yok. Lütfen siz kendi aklınızı kendinize saklayın. Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseriz” demişti.

 

 

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürmüştü: “AB kalkıp ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu unsurlarla ilgili güvenlik güçlerimiz ve hukukun attığı bir adıma, kendinde müdahale yetkisi aramasın. Lütfen kendi işine baksın…(Sakıp) Sabancı’nın kardeşini (Özdemir Sabancı) katleden Fehriye Erdal’ı bir kapıdan alıp öbür kapıdan bırakanlar, hukuk adına yanıt verebilirler mi?”

 

 

Öte yandan, 14 Aralık operasyonuna son tepki, New York merkezli insan hakları kuruluşu Human Rights Watch’tan (İnsan Hakları İzleme Örgütü) geldi. İnsan Hakları İzleme Örgütü operasyon kapsamındaki gözaltıların yeterince delil olmadan yapılmış göründüğünü belirtti.
Örgüt operasyonun ifade özgürlüğüne zarar vereceğini vurguladı.

 

 

Kaynak: BBC