AB İskoçya’nın ayrılmasını istemiyor

AB İskoçya’nın ayrılmasını istemiyor
17 Eylül 2014 17:30

Yarın (18 Eylül) İskoçya’da referandum var, İskoçlar, İngiltere’den ayrılıp, ayrı bir devlet kurmaya evet veya hayır diyecekler.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

İngiltere bilindiği gibi AB üyesi, bu nedenle de yarınki referandum AB’yi de doğrudan ilgilendiriyor.

 

 

AB diplomatları Avrupa basınına, “İskoçya eğer İngiltere’den ayrılırsa otomatikman AB ülkesi sayılmayı beklemesin, bunun için yeniden AB üyeliğine başvurmaları gerekir” açıklaması yaptı bugün.

 

 

Fakat asıl önemli olan şu ki, AB İskoçya’nın İngiltere’den ayrılmasını istemiyor.

 

 

Çünkü bu ayrılığın İspanya ve Belçika gibi ayrılıkçı hareketler barındıran AB ülkelerine kötü bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorlar.

 

 

Ben sözü en iyisi doğrudan Avrupa basınına bırakayım ve bugün bu konuda en derli toplu makalelerden birini yayınlamış olan Avusturya’nın ORF’inden tercüme edeyim…

 

 

“Ayrılıkçı Örnek” (Separatistisches Vorbild) başlıklı makaleden tercüme şöyle…

 

 

“Şu anda hiçbir analist İskoçya referandumunun sonucunu tahmin etmeye cesaret edemiyor. Ancak, bu referandumun çok büyük bir önemi var. Eğer perşembe günü, İskoçya halkının çoğunluğu hakikaten ayrılık yönünde oy kullanırsa bu tüm AB’yi etkileyecek sonuçlara sebep olabilir.

 

 

İskoç AB parlamenteri Alyn Smith Alman ajansı, “Deutsche Welle”ye verdiği demeçte, “AB bizden vazgeçemez, ayrılık kararı alınsa bile bizi otomatikman üye yapacaktır” dedi ancak AB içindeki hava böyle değil.

 

 

Çünkü İskoçya’nın ayrılığa evet demesi AB içinde bir örnek oluşturabilir ve İspanya, Belçika ve italya gibi içinde ayrılıkçı hareketler olan ve bu ayrılıkçı hareketlerle mücadele eden AB ülkeleri İskoçya’nın İngiltere’den ayrılarak, kendi içlerindeki ayrılıkçı hareketlere örnek teşkil etmesini istemiyorlar. Bu nedenle de İskoçya’yı İngiltere’den ayrılma kararı vermesi durumunda otomatik bir AB üyeliği tanınmasına karşılar. Ayrılığa özenen hareketlerin bunun sonucunda AB’yi kaybetme riski ile tanışmasını istiyorlar.

 

 

Öte yandan İspanya, Belçika, İtalya gibi AB ülkelerindeki ayrılıkçıların gözü İskoçya referandumunda. Kuzey İtalya’daki ayrılıkçı Plebiscito.eu hareketinin sözcüsü Gianluca Busato APA ajanasına verdiği demeçte, “İskoçya’daki referandum çok sayıda Avrupa ülkesindeki ayrılıkçı hareketler için katalizör olacak” açıklamasını yaptı.

 

 

Aynı şekilde İspanya’daki Katalanlar da İskoçya referandumundan ayrılık kararı çıkmasını dört gözle bekliyorlar. Geçtiğimiz hafta içersinde, Katalan milliyetçi Artur Mas, “Katalanların Avrupa’da İskoçlardan daha mı az hakları var?” dedi ve kendilerinin de 9 Kasım’da bir ayrılık referandumu planladığını açıkladı.

 

 

İskoçlar kendilerini AB içindeki diğer ayrılıkçı hareketlerden farklı görseler ve onlar gibi milliyetçi olmadıklarını savunsalar bile, aslında gerçekten de onlarla çok ortak yönleri var. Flamanlar, Katalanlar gibi AB ülkeleri içindeki ayrılıkçı hareketler de tıpkı İskoçlar gibi hem bağımsız bir devlet olmak hem de otomatikman AB içinde üye olarak kalmak istiyorlar.”

 

 

Makaleden tercüme edeceklerim bunlar.

 

 

Görüldüğü gibi AB ayrılıkçı hareketleri desteklemiyor ve ayrılıkçı hareketleri bu kararlarından caydırmak için onlara, “Ayrılırsanız otomatikman AB üyesi olacağınızı sanmayın” mesajı veriyor.

 

 

İskoçya referandumu yarın sadece AB’de değil, bizde de ilgiyle izlenecek tabii ki.

 

 

Durum çok farklı olmasına rağmen (PKK Türkiye’nin bir bölgesine ait bir popülasyonu domine etmiyor çünkü Kürtler Avrupa’da ayrılıkçı hareketlerin olduğu ülkelerde olduğu gibi belli teritoryal bir bölgede değil, tüm Türkiye’ye dağılmış vaziyetteler) yarınki İskoç referandumu bizde de merak konusu.

 

 

Öte yandan ben AB’nin, Avrupa ülkelerindeki ayrılıkçı hareketler nedeniyle, Türkiye’deki etnik ayrılıkçlığın ayrı bir devlet ile sonuçlanmasını istemediğini yıllardan beri biliyorum, yerinde izledim. Bu konuda son derecde otantik toplantıları izledim Avrupa’da ve mesela Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nın Kürtler açısından etnik temelli kullanılmak istenmesine karşı AB siyasileri ile Kürtler arasındaki tartışmalara şahit oldum. Bunları yeri geldikçe aktarırım.

 

 

Şimdi yarın İskoçya’ya bir bakalım.

 

 

Dünyanın en sıcak ülkelerinden birisi ve her ikram edilen çayın yanına reçel ve ekmek koyacak kadar doğal ve topraksal olan, “Hi, Dear” sözündeki sıcaklığı unutamadığım İskoçlar bakalım yarın ne diyecek.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Eski camlar bardak oldu
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor