90 bin liralık kıyak

90 bin liralık kıyak
8 Eylül 2013 09:54

YÖK’ün eşitsizlik yaratan düzenlemesinden en başta Bekir Bozdağ’ın akrabası yararlandı.

 

YÖK’ün yabancı lise mezununa sınavsız üniversite kıyağının ardından, Bakanlar Kurulu’ndan bedava üniversite kararı çıktı. Düzenlemeden ilk yararlanan öğrencilerden biri Bekir Bozdağ’ın akrabası oldu.

 

90 bin liralık kıyak

Binlerce öğrenci üniversite kapısına yaklaşmak için sınavdan sınava koşarken YÖK, geçen yıl skandal bir karara imza atarak lise öğrenimini yurtdışında tamamlayan T.C. vatandaşlarına Türkiye’deki üniversitelere sınavsız girme olanağı tanımıştı.

Düzenlemenin eşitsizlik yaratacağı yönünde tartışmalar sürerken bu kez Bakanlar Kurulu’ndan daha radikal bir adım geldi. Bakanlar Kurulu, bu öğrencilerden katkı payı ve öğrenim ücreti alınmamasını kararlaştırdı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Yurtdışından gelen Türk öğrencilerimizden artık ücret talep etmeyeceğiz” tweet’i ile düzenlemeyi müjdeledi. Ancak Bozdağ’ın verdiği müjdeden akrabası Necla Bozdağ’ın da yararlandığı ortaya çıktı.

31 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile 2013-2014 eğitim öğretim döneminde üniversite öğrencilerinden alınacak harç ücretleri ve öğrenci katkı payları belirlendi.

Buna göre “Yurtdışında ortaöğretimini bitiren ve mavi kart sahibi olan ve üniversite öğrenimine Türkiye’de devam etmek isteyen adaylardan üniversite öğrenim harcı alınmaması” kararlaştırıldı.

Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ twitter hesabı üzerinden, “Yurtdışından gelen Türk öğrencilerimizden artık ücret talep etmeyeceğiz. Bu kararın mavi kartlılar ile ortaöğretimi yurtdışında bitirip Türkiye’de üniversite okuyacaklara hayırlı olmasını diliyorum” mesajını paylaştı.

Ancak daha sonra Bozdağ’ın müjdeyi, kendi akrabasına da verdiği ortaya çıktı.

Bozdağ’ın akrabası Necla Bozdağ, lise öğrenimini Avusturya’da tamamladı. YÖK’ün daha önce aldığı sınavsız üniversite kararından yararlanarak Türkiye’de okumak istedi. Ardından Bakanlar Kurulu’nun yurtdışından gelen lise mezunlarına katkı paylarını kaldıran düzenlemesi geldi. Necla Bozdağ, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne kayıt yaptırdı.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin yayımladığı “2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Lisans Öğrenci Katkı Payı ve Öğrenim Ücreti Miktarları” tablosuna göre, Necla Bozdağ’ın okuyacağı Tıp Fakültesi’nin ücreti yıllık 15 bin TL. 6 yıllık tıp öğreniminin toplam ücreti 90 bin TL. YÖK kararı ile üniversite sınavına girmeden Tıp Fakültesi’ne giren Necla Bozdağ, Bakanlar Kurulu kararı ile de 90 bin TL ödemekten kurtulmuş oldu.

 

 Cumhuriyet