87 gün içinde rekor zam!

87 gün içinde rekor zam!
21 Kasım 2017 22:34

Gaziantep’in meşhur Antep fıstığının fiyatı her geçen gün artıyor. Dolar, TL karşısında yılbaşından bu yana %12 yükselirken, Antep fıstıklı draje fiyatı 87 gün içinde yüzde 20 yükseldi. Sozcu.com.tr olarak 87 gün önce Mısır Çarşısı’nı ziyaret edip Esnaf Aydın Akbulut ile Antep fıstıklı draje haberi yapmıştık. Yine Aynı dükkana 87 gün sonra (dün) tekrardan uğradık. O zamanlar Antep fıstıklı drajenin kilogram fiyatı 100 TL’den satılıyordu, ancak dün aynı dükkanda aynı ürün 120 TL’ye satıldığını gördük şok olduk. İşte haberin detayları…

 

 

 

Tam 87 gün önce sozcu. com.tr olarak Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı’nda Esnaf Aydın Akbulut ile konuşup Antep fıstıklı drajenin 100 TL olduğu haberini yapmıştık. 26 Ağustos 2017 tarihinde yaptığımız haberde Antep fıstıklı drajenin kilogramı 100 TL’ye satılıyordu. Yine dün yani 20 Kasım 2017 tarihinde sozcu.com.tr olarak Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı’na gittik. Aynı esnafı Aydın Akbulut’un dükkanına gidip Antep fıstıklı drajenin fiyatını sorduk. Akbulut, fıstıklı drajeye tam 20 TL zam geldiğini belirtti. 87 gün sonra tekrar ziyaret ettiğimiz esnaf Aydın Akbulut “100 TL olan fıstıklı draje artık 120 TL’ye satıyoruz” dedi.

 

Sozcu.com.tr’ye konuşan Akbulut Antep fıstığı mahsulünün bu yıl olmadığından yakınarak “Geçen sene çarşıda fiyatlar daha uygundu ama bu yıl mahsul olmadığından fiyatlar yükseldi” dedi.

 

ÇEYREK ALTIN İLE YARIŞIYOR

 

1 kg Antep fıstığı ile çeyrek altın neredeyse aynı fiyata denk geldiğini belirten Esnaf Aydın Akbulut sozcu.com.tr’ye yaptığı konuşmada “Bu yıl çok az Antep fıstığı olduğu için 120 TL – 130 TL -150 TL ye kadar hatta bazı dükkanlar 200 TL’ye kadar satıyor. Bizim çikolatalı draje olduğundan ve bu drajeler de hakiki İç Antep fıstığı kullanılmaz ondan draje fiyatı 120 TL’den satılıyor. Hakiki Antep fıstığı istenildiğinde minimum 180 TL’ye bulabilirsiniz. Daha aşağı fiyata bulan vatandaş var ise Antep’in fıstığı değildir o İran malıdır. Vatandaşlar bu duruma dikkat etsin. İran malı tombul şeklindedir. Hakiki Antep fıstığı ise kırmızı olmalı beyaz değil.” ifadelerini kullandı.

 

BU YIL HASAT AZ!

 

Yaklaşık 10 yıldır çarşıda çalışan Mehmet Engin Antep fıstığı fiyatının artmasının nedenini Anteplilerin Çin’e yaptığı 500 bin ton ihracata bağlıyor. Engin sozcu. com.tr’ye yaptığı konuşmasında” Antepliler Çin’e yaklaşık 500 bin tona yakın bir fıstık ihracatı yaptı. Bu durumdan dolayı bizim ülkemizde Antep fıstığı azaldı. Azalınca da fiyatlar uçtu gitti. Ayrıca bir diğer neden ise bu yıl Antep fıstığı çok az çıktı. Eğer mahsul olsaydı bu sıkıntılar yaşanmazdı. Şuan Antep fıstığı fiyatları 180 TL’ den değilde 80-90 TL’den alıcı buluyor olacaktı. Ama görüyorsunuz şuan 180 TL’den satıyoruz. Nedeni de bu yıl hasat az olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

 

FİYATLAR ARTIK ARTMAZ

 

Çarşıda bir diğer esnaf Yaşar Yıldız ise ” Herkes ‘bu yıl hasat az’ diyor. Ama Antep fıstığı fiyatlarının bu kadar yükselmesinin tek nedeni bu değil. Vatandaş burada 40 bin TL kira veriyor. Bu kirayı nereden çıkaracak? Sattığı üründen çıkaracak. Bu durumda ister istemez fiyatlara yansıyor. Burası benim kendi yerim diğer dükkanlara göre Antep fıstığını biraz daha uygun veriyoruz. Antep fıstığının fiyatları artık daha fazla çıkmaz, zaten çıkacağı kadar çıktı. ” dedi.

 

 

Kaynak: Derin Gökçe/Sözcü

 

87 gün içinde rekor zam!