75 ihalenin 46’sında ‘savaş’ usulü pazarlık!

75 ihalenin 46’sında ‘savaş’ usulü pazarlık!
19 Temmuz 2020 13:05

AKP’li Mamak Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimlerinden bugüne gerçekleştirdiği 75 ihalenin 46’sında, “Doğal afet, savaş ve acil durumlarda” kullanılmasına izin verilen pazarlık yöntemine başvuruldu. Belediye, kanun ile belirlenen limitlerin altında kalmak için aynı iş ile ilgili iki farklı ihale açtı

 

 

Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre Kamu İhale Kanunu’nun, “Doğal afet, savaş, acil ve öngörülemeyen durumlarda kullanılmasına” izin verdiği pazarlık yönteminin, AKP’li belediyelerce keyfi kullanıldığı Mamak Belediyesi’nin ihale kayıtları ile bir kez daha gözler önüne serildi. 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerden bugüne, Elektronik Kamu Alımları Platformu’na 75 ihale kaydı giren AKP’li Mamak Belediyesi’nin, bu ihalelerden yüzde 61’inde pazarlık yöntemini tercih ettiği belirlendi.

Olağanüstü koşullarda başvurulması gerekirken son yıllardaki kamu ihalelerinde, “İstenmeyeni eleme, istenene ihaleyi verme” aracı olarak sıkça başvurulan pazarlık yöntemi, AKP’li belediyelerin vazgeçilmezi haline geldi. Mamak Belediyesi, 31 Mart 2019’dan bugüne açtığı 75 ihalenin 46’sını pazarlık yöntemi ile gerçekleştirdi.

 

DAHA YÜKSEK BEDELLE

 

 

Yalnızca 29 ihalede, “Açık İhale” yöntemini kullanan belediye, açık ihale yoluyla gerçekleştirdiği ihalelerden toplam yüzde 19 kırım elde etti. Kırım oranı, pazarlık yöntemi kullanılan ihalelerde ise ortalama yüzde 9’da kaldı.

 

İHALELER BÖLÜNDÜ

 

Pazarlık yöntemine başvurulan ihalelerden en dikkati çekici olan ise “Gönül Çarşısı” projesine ilişkin ihale oldu. 4 Ocak 2020 tarihinde açılışı yapılan çarşı için açılıştan dört gün önce, “Mekanik Malzeme Alımı” ihalesi açıldı. Pazarlık yöntemi ile gerçekleştirilen ihaleyi, yüzde 2,5 kırımla belediye iştiraki kazandı.

Açılıştan yalnızca dört gün önce malzeme alımı ihalesi yapılan çarşı için açılıştan 44 gün sonra da “Muhtelif Elektrik Malzemesi Alımı” ihalesi açıldı. Mamak Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nce yapılan ihale, 221 bin TL bedel ve yüzde 12 kırımla yine belediye iştiraki Mamak Turizm İnş. Çiçekçilik San. ve Tic. Şirketi’ne bırakıldı.

 

NEDEN PARÇALARA BÖLÜNDÜ?

 

ABB Meclisi’nin CHP’li Üyesi Ertan Işık, kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin ihalelerinde, açık ihale yönteminin kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Kamu İhale Kanunu’nun, “Aynı işle ilgili alımlar kısımlara bölünemez” maddesine dikkati çeken Işık, “Gönül Çarşısı için yapılan mal alımı ihaleleri neden parçalara bölünerek pazarlık usulü ile yapılmıştır?” diye sordu.

 

AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

 

Çarşıda kullanılacak mekanik malzemeler için açılıştan dört gün önce ihale açıldığını vurgulayan Işık, “Önceden birilerine işi yaptırıp sonra bu işleri resmi hale getirmeye mi çalıştınız? Bu iş için de belediye şirketini paravan olarak mı kullandınız?” ifadelerini kullandı. Işık, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin, mevzuata aykırı işlemlere ilişkin kamuoyuna açıklama yapması gerektiğini söyleyerek, “Mamak sakinleri ve tüm Ankara halkı, sizden bir açıklama bekleyecektir” dedi. Işık son olarak, pazarlık usulü yerine açık ihale yöntemi kullanılsaydı ihale bedellerinin yüzde 10’unun belediye kasasında kalacağını dile getirdi.