7 bin Suriyeliye vatandaşlık geliyor

7 bin Suriyeliye vatandaşlık geliyor
9 Temmuz 2017 10:30

SURİYE’deki savaşın ardından Türkiye’ye gelen 3 milyona yakın Suriyelinin bir bölümünün Türk vatandaşlığına alınmasıyla ilgili olarak aylardan beri gündemde tutulan çalışmada sona gelindi. 7 bin Suriyeliye vatandaşlık verilmesine ilişkin kararnamenin, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığı öğrenildi.

 

 

 

Nuray Babacan / Hürriyet

 

 

Hükümet, Suriyelilerle ilgili olarak son iki yıldan beri süren incelemelerini tamamladı, meslek sahibi olan ve güvenlik sorunu yaratmayacaklar arasından yapılan inceleme sonucu, ilk liste yakında yayınlanacak.

Alınan bilgiye göre, bu yılın başından beri süren vatandaşlık listesi hazırlıkları iki hafta önce tamamlandı. Liste, iki hafta önce yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına sunuldu ve imzaya açıldı. İmzaların tamamlanmasının ardından kararın yayınlanacağı bilgisi paylaşıldı.

 

 

AYLAR SÜREN İNCELEME

 

 

Hükümet temsilcileri daha önce yaptıkları açıklamalarda, ilk etapta 10 bin Suriyeli mültecinin vatandaşlığa alınacağını, bu sayının aşamalı olarak 30 bini bulacağını ifade etmişlerdi. Bu konudaki çalışmayı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ortak yürüttü. Listenin oluşma aşamasında öncelik, eğitimli meslek sahiplerine verildi. Daha sonra MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü, oluşturulan taslak listeyi, ‘ulusal güvenlik’, ‘kamu güvenliği’ ve ‘sabıka kayıtları’ açısından inceledi. İki kurumun vize verdiği isimler listede tutuldu.

 

 

BAKANLIĞIN VERİLERİ

 

 

İçişleri Bakanlığı’nın resmi rakamlarına göre, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sayısı 3 milyona yaklaştı. Bu mültecilerin yüzde 10’unun AFAD’a bağlı 26 ayrı kampta kaldığı, 2 milyona yakının kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtildi. Diğer mültecilerin, Kilis ve Gaziantep başta olmak üzere tüm illere dağıldığı belirtildi.