65 yaş üstü cezalandırılıyor diyen Tüm Emekliler Sendikası: Volta atarak günü geçiriyoruz

65 yaş üstü cezalandırılıyor diyen Tüm Emekliler Sendikası: Volta atarak günü geçiriyoruz
8 Haziran 2020 11:57

65 yaş üstüne yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına tepkiler dinmiyor. Tüm Emekliler Sendikası’ndan (Tüm Emekli Sen) yapılan açıklamada 65 yaş üstü yurttaşlara yönelik uygulanan sokağa çıkma yasağının normalleşme süreciyle birlikte sonlandırılmaması eleştirilerek, “Bu uygulama bir cezalandırmadır” dendi.

 

 

 

Birgün’de yer alan habere göre açıklamada, emeklilerin bu süreçte derin hak kayıpları yaşadığı belirtilerek “Çarşı pazarda fiyatlar çığ gibi büyürken emekliler, bırakalım sağlık ödeneğini bir yana, iktidarın komik lütfu olan kolonya ve maske desteğine bile ulaşamadılar. Önümüzde, Temmuz zamları var. 2020 bütçesine göre emeklilere yüzde 4-5 oranında zam öngörülüyor. Açlık sınırının üç bin TL olduğu günümüzde, bin 500 TL’ye yükseltilen emekli aylıkları bir övünç kaynağı gibi gösteriliyor. Artışları yüzde 100’leri aşan günlük yaşam girdileri karşısında, en düşük emekli maaşı üç bin lira olmalıdır” ifadelerine yer verildi.

 

 

MİLYONLARCA İNSAN YASAK KUŞATMASI ALTINDA

 

 

Tüm Emekli Sen’in açıklamasında 1 Haziran’dan itibaren tüm yasakların yumuşatılmasına rağmen 65 yaş üstü yurttaşlara uygulanan yasağın devam ettiği vurgulanarak “65 yaş üstü milyonlarca insan ise yasak kuşatması altında. Bu yaşın insanları, bu karara ve uygulamalara isyan ediyor. Karar alıcılar, unutmayın; kalabalık yapmasın diye evlere tıktığınız bu insanlar zavallı değil, çöp de değil. Hepsi üzerlerinde bir tarihsel birikim taşıyacak kadar değerliler” denildi.

 

 

VOLTA ATARAK GÜNÜ GEÇİRİYORUZ

 

 

“Bizler, hiç beklemediğiniz kadar kurallara uyduk. Ekonomi durmasın diye inşaatlar çalışıyor, fabrikalar çalışıyor. AVM’lerde tezgâhtarlar çalışıyor. Bizler ise evlerde volta atarak gün geçiriyoruz” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ATM önünde, markette, kendi sokağında, güvercin tedirginliğinde insanlar. Bu yetmiyormuş gibi, sizler bu insanlara sağlık desteği sağlayacağınıza, onlardan 10 TL devlete sadaka yardımı istiyorsunuz. Bu nasıl iştir ? Dışarı çıkmasına izin verdiğiniz günde, arabasını bile kullanamıyor insanlar. Parkta dolaşamıyor. Alışverişini yapamıyor, faturasını yatıramıyor. Her yer kapalı. Bu nasıl bir akıldır? Nasıl bir insaftır? Nasıl bir yönetme algısıdır?

Öleceğiz hareketsizlikten, depresyondan, kemik erimesinden, D vitamini eksikliğinden. Bizler, Tüm Emekliler Sendikası olarak, Bilim Kurulu üyelerine ve iktidar yetkililerine sesleniyoruz: 65 yaş üstü insanlarımız üzerindeki yasakları kaldırın. Hafta içi 3-4 gün daha, belli saatler içinde, pandemi ilkelerine uyarak sokağa çıkma izni uygulayabilirsiniz.”

Fotoğraf: DW/ S.Görer