62 yaşındaki kadına Erdoğan cezası

62 yaşındaki kadına Erdoğan cezası
18 Nisan 2014 10:26

Mersin’de yaşayan 62 yaşındaki işçi emeklisi Zeliha Aydoğan, yolsuzlukları protesto için düzenlenen bir eylemde yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı.

 

Mahkeme hükmün açıklanmasını erteledi. Aydoğan’ın avukatı Sevim Küçük, siyasilerin eleştiriler karşısında daha açık ve hoşgörülü olması gerektiğini belirterek davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.

 

17 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen yolsuzluk operasyonuna 4 bakanın ve çocuklarının da adı karışmış, yolsuzluk ve rüşvet skandalı yurt çapında düzenlenen eylemlerle protesto edilmişti.

 

Mersin’de yaşayan 62 yaşındaki işçi emeklisi Zeliha Aydoğan da 27 Aralık 2013 günü akşam saatlerinde yapılan yolsuzluk protestosuna katıldı. Göstericilerin Halk Bankası önüne geldikleri sırada Aydoğan, gösteriyi düzenleyen gençlerden mikrofonu aldı ve Başbakan Erdoğan’ı hem yolsuzluk skandalı hem de Suriye politikası nedeniyle eleştiren bir konuşma yaptı.

 

Eylemin ardından polis güçleri tarafından alınan görüntü kayıtlarını inceleyen savcılık, Aydoğan hakkında ‘Başbakan’a hakaret’ iddiasıyla soruşturma açtı. Savcılık iddianamesinde Aydoğan’ın SDP, ÖDP, SYKP tarafından düzenlenen eylem sırasında Halk Bank önünde bir konuşma yaptığı belirtildi. Aydoğan’ın Başbakan Erdoğan hakkındaki bazı ifadelerine gönderme yapılan iddianamede “Demokratik hak ve eleştiri sınırlarını aşacak şekilde, mağdur Recep Tayyip Erdoğan’ın onur, şeref ve saygınlığına saldırı niteliğinde olan sözler sarf ettiği anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi. İddianamede, Aydoğan’ın TCK’nın kamu görevlisine hakaret suçunu düzenleyen 125. maddesi uyarınca, 1 ila 2 yıl hapis cezası ile ya da adli para cezası ile cezalandırılması talep edildi.

 

‘Okuryazarlığım yok’

 

8. Sulh Ceza Mahkemesi’nin iddianameyi kabul etmesinin ardından ilk mahkeme 18 Mart 2014 tarihinde yapıldı. Aydoğan mahkemede verdiği ifadede, okuryazarlığının olmadığını, yolsuzlukları protesto etmek için gösterilere katıldığını, konuşmasında herkesin dile getirdiği eleştirileri dile getirdiğini belirtti.

 

Davanın ikinci duruşmasını 10 Nisan tarihinde gören 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Zeliha Aydoğan’ı Başbakan’a hakaret suçundan 7 bin 80 lira adli para cezasına çarptırdı ancak hükmün açıklanmasını erteledi.

 

Aydoğan’ın avukatı Sevim Küçük, mahkeme kararına bir üst mahkemede itiraz ettiklerini, itirazdan sonuç alınamaması durumunda önce Anayasa Mahkemesi’ne, sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini söyledi. Küçük, şüpheli Aydoğan’ın davaya konu olan sözlerinin ağır da olsa, yaşanılan süreç değerlendirildiğine eleştiri sınırları içinde kalacağını ileri sürdü. Küçük, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, ‘sarf edilen sözler, eleştiriler ağır da olsa, zedeleyici de olsa politikacıların eleştiriye daha açık ve hoşgörülü olması gerekir’ şeklinde kararları var. Bu davada bu ilkenin ön planda tutulması gerekirdi. Yolsuzluk skandalı ve yolsuzluk operasyonuyla ilgili süreç, Suriye’de yaşanan iç savaşla ilgili süreç dikkate alınarak, Aydoğan’ın sözleri eleştiri sınırları içinde değerlendirilmeliydi. İtirazımızı bu yönde yaptık” dedi.

 

Kaynak: Cumhuriyet