52 günde yüzde 30: İnce, partisini geçti

52 günde yüzde 30: İnce, partisini geçti
25 Haziran 2018 08:53

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde CHP umduğunu bulamadı.

 

İklim Öngel / Cumhuriyet

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin oy oranı CHP’nin oldukça üzerine çıktı. İnce, sosyal demokrat bir aday olarak oy oranını yüzde 30’a çıktı uzun yıllardan sonra en yüksek oyu almayı başardı. Türkiye’de seçim süreci, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ortaya erken seçimi atmasıyla, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 18 Nisan günü, “baskın seçim” kararını açıkladı ve kampanya süreci başladı. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı CHP tabanını yanı sıra “hayır” bloğunu da arkasına alan iyi bir kampanya süreci yürüttü.

 

 

Ancak  sonuçlara göre bu performans yetmedi. Resmi olmayan sonuçlara göre İnce’nin oyu CHP’yi büyük oranda geçerken İnce, CHP’ye mesafeli yaklaşan muhafazakâr ve ülkücü kesimden de oy almayı başardı. CHP ise parlamentoda oylarını büyük oranda HDP ve İYİ Parti’ye kaptırdı. SP, planlandığı gibi AKP’den oy alamazken, muhalefet, hedefi olan parlamentoda 301 çoğunluğuna ulaşamadı. Parlamentoda MHP 1 Kasım’daki oy oranını korurken milletvekili sayısını da artırmayı başardı.

 

 

CHP’nin oyları eridi

 

 

1 Kasım 2015 Genel Seçimleri’nde oyu yüzde 25.32 olan CHP’nin, 24 Haziran Genel Seçimi’nde yaklaşık 3 puan düştü. CHP ; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya’da 1 Kasım’a göre oyları düştü. HDP’li seçmen parlamentoda HDP’yi, Cumhurbaşkanlığı’nda ise İnce’yi desteklerken, CHP seçmeni HDP’nin barajı geçememe olasığı nedeniyle HDP’ye “emanet” oy verdi.