Dört eski bakanla ilgili Yüce Divan oylamasına 18:00’a kadar ara verildi

Dört eski bakanla ilgili Yüce Divan oylamasına 18:00’a kadar ara verildi
22 Aralık 2014 17:30

17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’nda adları geçen 4 eski bakan Muammer Güler, (eski İçişleri Bakanı) Zafer Çağlayan, (eski Sanayi ve Ticaret Bakanı) Egemen Bağış (eski Avrupa Birliği Bakanı) ve Erdoğan Bayraktar (eski Çevre ve Şehircilik Bakanı) hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu çalışmalarını tamamladı.

 

 

İKİNCİ KEZ ERTELENDİ!

 

 

Dört bakanla ilgili oylama işlemine geçilmişti. MASAK raporuna (bilirkişi) karşı Muammer Güler, Zafer ÇAğlayan ve Egemen Bağış itiraz ettiler. Eski bakanlar komisyona tek belge sundular.

 

 

Komisyon bu belgeleri incelemek için 18.00′a kadar toplantıya ara verdi.
 

 

İŞTE KOMİSYON ÜYELERİ

 

 

AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığındaki komisyon, eski bakanlar için Yüce Divan yolunun açılıp açılmayacağına karar verecek. Komisyon, AKP’den 9, CHP’den 4 ve MHP’den 1 olmak üzere 14 üyeyle toplanacak, HDP’nin tek üyesi komisyondan çekildiği için oylamada yer alamayacak.

 

 

İşte komisyon üyeleri;
AKP: Hakkı Köylü, Yılmaz Tunç, İlknur İncegöz, Kemal Şerbetçioğlu, İsmet Su, Bilal Uçar, Ayşe Türkmenoğlu, Mustafa Akış, Yusuf Başer,
CHP: Erdal Aksünger, Osman Korutürk, Rıza Türmen, Emre Köprülü
MHP: Mesut Dedeoğlu

 

 

Oylanacak suçlamalar

 

ZAFER ÇAĞLAYAN

1- Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak.
2- Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

 

 

MUAMMER GÜLER:

1- Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek.
2- Zarrab’la birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak.
3- Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek.
4- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

 

 

EGEMEN BAĞIŞ

1- İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık etmek.
2- Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak.
3- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

 

 

ERDOĞAN BAYRAKTAR

1- Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmaları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummaları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamaları ve bu eylemlerin bir kısmını Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirmeleri. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut (aracılık) etmesi.