4 Çorumlu'da​n biri icralık

4 Çorumlu'da​n biri icralık
11 Ocak 2013 12:30

Çorum’da geçen yıl 68 bin 962 kişinin icralık olduğu belirtildi.

 

 

 

2011 yılında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre, köylerle birlikte nüfusu 261 bin 244 olan Çorum’da geçen yıl 68 bin 962 kişinin icralık olduğu ortaya çıktı. İcra dosyalarının çok fazla olmasını değerlendiren Çorum Baro Başkanı İbrahim Özyılmaz, “Nüfusa oranla dosya sayısı oldukça fazla. Bu insanların ekonomik durumlarının iyi olmadığını gösteriyor. Aslında bu durum Türkiye’nin bir göstergesidir” dedi.

 

 

 

Çorum’da 4 icra dairesinin bulunduğunu dile getiren Özyılmaz, insanların ekonomik durumlarının iyi olmadığını belirterek, “Tüm bu gelişmeler özentiden kaynaklanıyor denilebilir. Örneğin; bir kişi birden çok yere borçlu. Hiçbirinin ödemesini yapamıyor. Dengeyi korumak içinde de sürekli borçlanıyor. Oranın borcunu da ödeyemiyor ve icra üstüne icra işlemleriyle karşılaşılıyor. Aslında icra dairelerine yansımayan çok sayıda dosya var. Borçlu insanlar var. Bekleyen dosyalar da fazla. Örneğin; vatandaşın evine veya işyerine icra gidiyorsun ama mal yok bir şey, alamıyorsun. Dosya açık kalıyor. İş uzuyor” diye konuştu.

 

 

 

Karşılıksız çek dosyalarının sayısının da çok arttığını belirten Baro Başkanı İbrahim Özyılmaz, insanların borçlarını ödemek için bankalardan kredi aldıklarını söyledi. Özyılmaz, “Kredi ile borçlarını ödüyorlar. Ancak, birçok insanımız tüketime özendiren reklamların etkisiyle yeni borçlar yapıyor. Onları da ödeyemeyince banka sicili de bozuluyor. Bu sefer icralık oluyor. İnsanlarımızın bu duruma düşmemesi için tüketime özendirecek reklamlardan uzak durmalıdırlar. Uzun vadeli kredi çekeyim, nasıl olsa öderim diyerek kredi işlemlerinden uzak durmalıdırlar. Bilinçsiz harcama yapmasınlar. Gelir gider dengesini iyi ayarlasınlarlar ve ödeyemeyecekleri yükün altına girmesinler” dedi.

 

 

 

‘KREDİ ÇÖZÜM DEĞİL’



Avukat Ercan Daşdan ise Çorum’da her 4 kişiden 1’inin icralık olduğunu söyleyerek, küçük esnafın durumunun da iyi olmadığını dile getirip, “Esnaf kefaletten kredi kullanıyor, durumlarını düzeltmek için ama borçlarını gününde ödemekte güçlük çekiyorlar. Aslında her şey ekonomik krizle alakalı. Türkiye’de çok büyük bir ekonomik problem var. Bunun çözüm yolu vatandaşa, esnafa kredi imkanları sunarak gidermek değildir” diye konuştu.