343 milyonun hesabı tutulmadı

343 milyonun hesabı tutulmadı
31 Ekim 2014 15:05

Sayıştay’ın denetim raporunda, ASKİ’nin 2012 yılındaki 578 milyon gelir fazlasından 235 milyonun belediyeye aktarıldığı, kalan paranın ise tahakkukunun yapılmadığı tespit edildi.

 

 

Sayıştay’ın, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni denetim raporları hazırlandı. Raporda, ASKİ’nin gelir fazlasının Belediye muhasebe kayıtlarına tahakkukunun yapılmadığı ve tamamının tahsil edilmediği, bütçe vergi gelirlerinden Ankara Büyükşehir Belediyesi payına tahakkuk eden gelirin muhasebeleştirilmesinde hata olduğu ile Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yaptırılan binaların zemin katlarındaki dairelerinin kayıtlarının bulunmadığı tespit edildi.

 

 

‘PARALAR AKTARILMADI’

 
ASKİ’nin 2012 yılı gelir fazlasının Belediye muhasebe kayıtlarına tahakkukunun yapılmadığı ve tamamının tahsil edilmediği tespit edildi. ASKİ’nin 2012 mali yılı gelir fazlası 578 milyon 81 bin 359,96 TL oldu.

 

 

Raporda yer alan tespitler şöyle: “ASKİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının 3 Mart 2014 tarih ve 3015 sayılı yazısı ile ASKİ 2012 mali yılı gelir fazlası olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne nakden ve mahsuben toplam 235 bin 323 bin 215,14 TL aktarıldığı bildirilmiştir. Ancak, ASKİ’nin onaylanan kesin hesabındaki gelir fazlası olan 578 milyon 81 bin 359,96 TL aktarılmalıdır. Ayrıca, Belediye muhasebe kayıtlarında gelir fazlasına ilişkin tahakkuk işlemlerinin ve tahsilatın yapılmadığı görülmüştür.”

 

 

HESAPLARDA UYUŞMAZLIK

 
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın ortak çalışması olan Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesine ait müşterek banka hesabının açılmadığı tespit edildi.

 

 

Raporda bununla ilgili yer alan ifadeler şöyle:

 

 

“Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan banka hesabının hareketleri ile tarafımıza sunulan proje gereği yapılan toplam ödemeler tutarları arasında uyuşmazlık olduğu görülmektedir.”

 
Belediye milyon liralık bu uyuşmazlıklarla ilgili “personel uyarılmıştır” yanıtını verdi.

 
Merkezi bütçe vergi gelirlerinden Ankara Büyükşehir Belediyesi payına tahakkuk eden gelirin muhasebeleştirilmesinde hata yapıldığı da raporda yer aldı. Bununla ilgili uyarıya, bunun düzeltileceği yanıtı verildiği belirtilen raporda, “Hatalı muhasebe kayıtları tekrar tarafımıza gönderilmiş ve herhangi bir düzeltme yapılmadığı görülmüştür” denildi.

 

 

DAİRELER GÖRÜNMÜYOR

 
Belediye tarafından Yeni Mamak’ta büyük çaplı bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirildiği ifade edilen raporda, bununla ilgili belirlenen usulsüzlükler ise şöyle yer aldı:

 

 

“Kayıtların yapılmaması ile gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesi kapsamında kaç adet ev yapıldığı konusunda belirsizlik ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kuraya tabi olmayan ancak anlaşma hükümleri çerçevesinde belediye mülkiyetinde kalan zemin kat daireleri gibi dairelerin de muhasebe kayıtlarına alınmadığı tespit edilmiştir.”

 

 

Kaynak: Birgün / Nurcan Gökdemir