32 Milyon TL’lik yakıt ve benzin askere teslim edilmedi

32 Milyon TL’lik yakıt ve benzin askere teslim edilmedi
9 Ekim 2015 11:41

Sayıştay, Milli Savunma Bakanlığı denetiminde parası ödendiği halde 32 milyon lira değerindeki kalorifer yakıtı ve kurşunsuz benzinin teslim edilmediğini tespit etti.

 

 

Sayıştay, Milli Savunma Bakanlığı denetiminde parası ödendiği halde 32 milyon lira değerindeki kalorifer yakıtı ve kurşunsuz benzinin teslim edilmediğini tespit etti. Sayıştay, MSB’nin hesaplarında yaptığı denetimler sonucunda 2013 yılı içerisinde 14 milyon 440 bin 306 kg Kalorifer Yakıtı ile 1 milyon 309 bin 335 kg Kurşunsuz Benzinin yüklenici tarafından birliklere teslim edilmediğini belirledi. Teslim edilmeyen kalorifer yakıtı ve kurşunsuz benzinin 25 Mart 2014 tarihindeki KDV dahil bedelinin 32 milyon 882 bin 975 lira olduğu belirtilen Sayıştay raporunda, “Tespitlerin alt yüklenici depolarında akaryakıtın depolanmasıyla doğrudan ilişkisinin bulunmadığı, ANT Bşk.lığının kendi depolarının kullanılması ve/veya boru hatlarında taşınması durumunda dahi bu tip olayların yaşanabileceği şeklindeki cevap tarafımızca kabul edilememektedir.” denildi.

 

 

Sayıştay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’nın 2014 yılı Denetim Raporu’nu tamamladı. 21 sayfalık raporun tespit ve değerlendirmeler bölümünde 2013 yılında parası ödenmesine rağmen birliklere teslim edilmeyen 32 milyon lira değerinde kalorifer yakıtı ve kurşunsuz benzin olduğu belirlendi.

 

 

YÜKLENİCİ FİRMA BİRLİKLERE TESLİM ETMEDİ

 

 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Kuvvet Komutanlıklarındaki ilgili birimlerin bilgisi dahilindeki, MSB Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme (ANT) Başkanlığı’nca ihale edilen Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan akaryakıtların kara yolu ile taşınması II. Kısım işi kapsamında 2013 yılı içerisinde 14 milyon 440 bin 306 kg Kalorifer Yakıtı ile 1 milyon 309 bin 335 kg Kurşunsuz Benzinin yüklenici tarafından birliklere teslim edilmediği belirlendi.

 

 

YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ İLE UYUMLU DEĞİL

 

 

Ayrıcı, Kuvvet Komutanlıkları bünyesinde teşkil edilmiş mal saymanlıklarının ayrı bir tüzel kişiliği bulunan ANT Başkanlığı depolarında bulunan akaryakıt kayıtlarına ilişkin işlemlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği hükümleri ile uyumlu olmadığı belirlendi.

Milli Savunma Bakanlığı Cari Mal ve Hizmet Tedarik Dairesi Başkanlığının yaptığı sözleşme ile TSK ihtiyacı miktar, tip ve özellikte akaryakıt, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’den temin edildiği belirtilen raporda, “Aynı zamanda Milli Savunma Bakanlığı ile ANT Başkanlığı arasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı için tedarik edilen akaryakıtların tedarik yerlerinden teslim alınması, depolanması ve TSK birlik ve kurumlarının deposuna kadar taşınması hususunda hizmet alım sözleşmesi imzalanmaktadır.” denildi.

 

 

14 MİLYON 440 BİN 306 KG KALORİFER YAKITI İLE BİR MİLYON 309 BİN 335 KG KURŞUNSUZ BENZİN TESLİM EDİLMEDİ

 

 

MSB ile Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. arasındaki sözleşmeye göre yüklenicinin akaryakıtı belirlenen partilere göre ANT Başkanlığına teslim ettiği kaydedilen raporda, şöyle denildi: “ANT Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyacı olan akaryakıtların kara yolu ile taşınması işini iki kısımda ihale etmektedir. I. Kısım iş, idare depolarında mevcut olan taktik yakıtların TSK Birlik ve Kurumlarına kara tankerleri ile yıllık kontenjanlar çerçevesinde taşınmasıdır. İdare depolarında muhafaza edilen taktik yakıtları TSK Birlik ve Kurumlarına kara tankerleri ile taşımaktadır. II. Kısım iş ise, yakıtların rafinerilerden yüklenici depolarına alınması ve yüklenici depolarından TSK Birlik ve Kurumlarına kara tankerleri ile yıllık kontenjanlar çerçevesinde taşınmasıdır. Bu kapsamda taşınan akaryakıtlar kalorifer yakıtı ve kurşunsuz benzindir. II. Kısım iş kapsamında, 14 milyon 440 bin 306 kg kalorifer yakıtı ile bir milyon 309 bin 335 kg kurşunsuz benzinin yüklenici tarafından birliklere teslim edilmemesi sonucuyla karşılaşılmasında, MSB ile ANT Başkanlığı arasında yapılan sözleşmede belirtilen taşıma noktaları dışında akaryakıtın yüklenici depolarında depolanmasına izin verilecek şekilde ihaleye çıkılmasının da etkili olduğu değerlendirilmektedir.”

 

 

ANT Başkanlığınca yaptırılan Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyacı olan akaryakıtların kara yolu ile taşınması II. Kısım iş kapsamında, 14 milyon 440 bin 306 kg Kalorifer Yakıtı ile bir milyon 309 bin 335 kg Kurşunsuz Benzinin yüklenici tarafından birliklere teslim edilmemesi sonucuyla karşılaşıldığı vurgulanan raporda şu ifadeler yer aldı: “Bakanlık ve Kuvvet Komutanlıklarındaki ilgili birimlerin bilgisi dahilindeki,

 

 

MSB ile ANT Başkanlığı arasında yapılan sözleşmede belirtilen taşıma noktaları dışında akaryakıtın yüklenici depolarında depolanmasına izin verilecek şekilde ihaleye çıkılmasının da etkili olduğu, Kuvvet Komutanlıkları bünyesinde teşkil edilmiş mal saymanlıklarının ayrı bir tüzel kişiliği bulunan ANT Başkanlığı depolarında bulunan akaryakıt kayıtlarına ilişkin işlemlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği hükümleri ile uyumlu olmadığı, değerlendirilmektedir. Ayrıca ayrı bir tüzel kişiliği olan ANT Başkanlığınca açılan ve takip edilen akaryakıt zayiatlarına ilişkin davaların Bakanlıkça takibi konusundaki sürdürülen hassasiyetin ve davayı açan ANT Başkanlığının bugüne kadar takip etmekte olduğu dava listeleri üzerinde sürdürülen işbirliğinin daha da artırılması gerektiği düşünülmektedir.”

 

 

MSB: AKARYAKITIN BORU HATLARINDA TAŞINMASI DURUMUNDA DAHİ BU TİP OLAYLARIN YAŞANABİLİYOR

 

 

Milli Savunma Bakanlığı Sayıştay’a konu ile ilgili şu cevabı verdi: “2013 yılı içerisinde 14.440.306 kg kalorifer yakıtı ile 1.309.335 kg kurşunsuz benzinin yüklenici tarafından birliklere teslim edilmemesiyle ilişkilendirilen tespitlerin alt yüklenici depolarında akaryakıtın depolanması ile doğrudan ilişkisinin bulunmadığı, ANT Bşk.lığının kendi depolarının kullanılması ve/veya boru hatlarında taşınması durumunda dâhi bu tip olayların yaşanabileceği, bu konuda önemli olanın kamu menfaatlerinin korunması için hukuksuzluğun derhal tespitinin yapılması ve yasal yollara başvurulması olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, tedarik edilen akaryakıtların zayiatlarına ilişkin ANT Bşk.lığı tarafından açılan davaların durumunun, Millî Savunma Bakanlığı tarafından hassasiyetle takip edilmekte olduğu ve ANT Bşk.lığı ile dava listeleri üzerindeki işbirliğinin hassasiyetle yürütüldüğü belirtilmektedir.”

 

 

Bakanlığın verdiği cevabın ardından Sayıştay raporun sonuç bölümünde şu değerlendirmeler yer aldı: “Yüklenici tarafından Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’den teslim alındığı halde 2013 yılı içerisinde birliklere teslim edilemeyen akaryakıt miktarı, fire, boru hasarı/hırsızlık zayiatları ve noksan teslimatlar sebepleriyle yapılamayan teslimat miktarından oldukça fazladır. Bu miktar akaryakıtın bedeli MSB tarafından ödendiği halde birliklere ulaştırılamamış, taşıma ve depolama hizmeti veren yüklenici üzerinde kalmıştır. ANT Başkanlığı tarafından yapılan hesaplamalarda yüklenici tarafından birliklere teslim edilmeyen, 14.440.306 Kg Kalorifer Yakıtı ile 1.309.335 kg Kurşunsuz benzinin karşılığının 32.882.975,13.-TL (25.03.2014 tarihindeki KDV dahil bedeli) olduğu anlaşılmaktadır. Birliklere teslim edilmeyen akaryakıt miktarı göz önünde bulundurulduğunda; tespitlerin alt yüklenici depolarında akaryakıtın depolanmasıyla doğrudan ilişkisinin bulunmadığı, ANT Bşk.lığının kendi depolarının kullanılması ve/veya boru hatlarında taşınması durumunda dâhi bu tip olayların yaşanabileceği şeklindeki cevap tarafımızca kabul edilememektedir. Aynı zamanda bu tip konularda önemli olanın böyle bir olayın meydana gelmesini önleyecek idari adımların atılması olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Tedarik edilen akaryakıtların zayiatlarına ilişkin ANT Bşk.lığı tarafından açılan davaların durumunun ve dava listeleri üzerindeki işbirliğinin Millî Savunma Bakanlığı tarafından hassasiyetle takip edilmesine devam edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.”

 

 

Kaynak: evrensel.com