30 ülkeden Irak’a IŞİD ile savaşta destek

30 ülkeden Irak’a IŞİD ile savaşta destek
15 Eylül 2014 22:39

Paris’te düzenlenen konferansa katılan 30 ülke ile BM, AB ve Arap Birliği temsilcileri Irak hükümetine IŞİD’e karşı verdiği mücadelede askeri yardım dahil gerekli tüm desteği sağlama kararı aldı.

 

 

Yaklaşık 30 ülke Irak’ı IŞİD ile mücadelesinde desteklemek için askeri yardım dahil gerekli tüm önlemleri alma sözüverdi.

 

 

Paris’te düzenlenen konferanstan sonra yayınlanan açıklamada Irak hükümeti tarafından belirtilen ihtiyaçların uluslararası hukuk çerçevesinde sivil halkın güvenliğini tehlikeye düşürmeden yerine getirilmesi gerektiği vurgulandı.

 

 

Konferansa 30 ülkenin yanısıra BM, Avrupa Birliği ve Arap Birliği’nin temsilcileri katıldı.

 

 

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande IŞİD militanlarına karşı savaşta “kaybedecek zaman” olmadığını söyledi.

 

 

Paris’teki konferans, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin IŞİD’e karşı mücadeleyi güçlendirme amacıyla çıktığı Ortadoğu gezisini izliyor.

 

 

Kerry Ortadoğu ve bölge dışı ülkelerin Amerika’nın IŞİD’e karşı kurduğu koalisyon çerçevesinde askeri destek vermeye ve gerekirse hava saldırılarına katılmaya hazır olduklarını açıkladı.

 

 

Amerikan CBS televizyonunun sorularını yanıtlayan Kerry IŞİD’e karşı savaşmak isteyen ülkelerin sayısının arttığını da söyledi.

 

 

İran konferansa davet edilmedi. Amerikalı yetkililer Pazartesi günü İran ile askeri işbirliğinin sözkonusu olmadığını ancak gelecekte siyasi görüşmelere açık olduklarını açıkladı.

 

 

İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney Irak’taki Amerikan büyükelçisinin İran ile işbirliği istediğini, ancak bu talebin Amerika’nın “elleri kirli” olduğu için reddedildiğini önesürdü.

 

 

Pazar günü Avustralya başbakanı Tony Abbott ülkesinin Amerika’nın uluslararı yardım talebi doğrultusunda bölgeye yakında 600 askeri personel ve savaş uçakları sevkedeceğini açıkladı.

 

Kaynak: Amerika’nın Sesi