‘3 yılda garantinin üçte birine dahi ulaşılamadı’

‘3 yılda garantinin üçte birine dahi ulaşılamadı’
2 Ekim 2019 12:00

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne ilişkin CİMER başvurusuna gelen yanıtı kamuoyu ile paylaştı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından gelen yanıta göre, geçiş garantisi günlük 135 bin araç olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden Eylül 2016’dan Haziran 2019’a kadar geçen sürede 41 milyon 805 bin araç geçti. Buna göre, 3 yıla yakın bir sürede verilen araç garantisinin üçte birine dahi ulaşılamadığını belirten Adıgüzel, “Garanti edilenin yalnızca yüzde 30’u geçebilmiş” dedi.

 
“Açılışından bu yana 42 Milyon Araç Geçti”

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in başvurusuna gelen yanıtta, Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü Dahil) Otoyol Projesi, Odayeri – Paşaköy (Bağlantı Yolları Dahil) Kesimi Yap-İşlet-Devret Projesinde; trafik garantisi 135.000 otomobil eşdeğer/gün olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde Eylül 2016’dan Haziran 2019’a kadar toplam 41.805.793 otomobil eşdeğer araç geçtiği belirtildi.

 
Buna göre, yıllık araç garantisi 49 milyon 275 bin olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 3 yıla yakın bir dönemde geçen araç sayısı 41 milyon 805 binde kaldı. Başka bir deyişle, 3 yılda garanti edilen araç sayısının üçte birine dahi ulaşılamadı.

 
“Garanti Edilen Aracın Yüzde 30’u Geçti”

 
Yanıtta yer alan verilere göre garanti edilenin yalnızca yüzde 31’inin geçtiğini ifade eden Adıgüzel, “YSS Köprüsü ve otoyollarda günlük araç garantisi 135 bin. Ancak Eylül 2016-Haziran 2019’u kapsayan toplam 1033 günde köprüden yalnızca 41 milyon 805 bin 793 araç geçmiş. Günlük ortalama 40 bin 741 aracın geçtiğini hesaplarsak, bu süre zarfında garanti edilenin yalnızca yüzde 30’unun geçtiğini görüyoruz” dedi.

 
“Şirketlere Ödenen Miktar Belirtilmedi”

 
Öte yandan, Adıgüzel’in başvurusunda şirketlere ödenen miktara ilişkin soru yanıtsız bırakılırken, “Yap-İşlet-Devret Modeli ile ihale edilen projelerimizde Uygulama Sözleşmelerinin ilgili hükümleri uyarınca, işletmeye açılan her kesim veya kesimler için işletmeye açılmasına rağmen Görevli şirketlerin kusuru dışındaki herhangi bir nedenle bir İşletme Yılı’nda söz konusu kesim veya kesimler için garanti edilen toplam taşıt sayısına ulaşılamaması durumunda meydana gelen gelir farkı, 40.52.34.00-04.5.1.00-2-05.4 kodlu ‘Ekonomik-Mali Amaçlı Transferler’ adlı bütçe tertibinden Görevli şirketlere ödeme yapılmıştır” denildi.

 
Gelen yanıtı değerlendiren Adıgüzel, “Gelen yanıtta geçiş sayıları aylara, yıllara ve araç tipine göre verilmediği için şirketlere ödenen miktara ilişkin net bir hesaplama yapamıyoruz. Öte yandan 135 bin garantili köprüden günlük ortalama 40 bin aracın geçtiğini düşünürsek, geçmeyen 95 bin araç için günlük ortalama 1 milyon 800 bin TL, 82 milyon vatandaşımızın cebinden çıkıyor” dedi.

 
“Vatandaş Köprüyü Tercih Etmiyor”

 
Gelen yanıtı değerlendiren Adıgüzel, şu ifadelere yer verdi:

 
“YSS Köprüsü istek hattından çok uzak, ayrıca uzayan yol ve geçiş maliyetinin yüksek olması nedeniyle sürücüler tarafından tercih edilmiyor. YSS Köprüsü’nün anlaşmada yer alan taşıt garantisini sağlaması ancak köprünün kendi trafiğini yaratmasıyla mümkün olabilir. Bu da en başından planlamanın ve hesaplamanın yanlış yapıldığını bize açıkça gösteriyor. Günlük 135.000 taşıt garantisi mevcut durumda ulaşılabilmesi mümkün olmayan bir rakamdır.”

 

 

“Trafik Yükünü Hafifletmiyor”

 
“Öte yandan transit trafiğin ve özellikle ağır taşıtların kullanması için zorlandığı YSS Köprüsünün bağlandığı noktalar da İstanbul’un kent içi trafik yükünü hafifletmemektedir. Sebze meyve haline yönelen ağır taşıtlar ve Mahmut Bey kavşağına bağlanan üçüncü çevre yolu da trafik sıkışıklığını gidermemiş, sadece sıkışıklığın yaşandığı bölgeyi değiştirmiştir. Özetle 3. Köprü İstanbulluların ulaşım çilesine derman olamadığı gibi, mevcut durumda karşılanması mümkün olmayan taşıt garantisinin faturasını da vatandaşa ödetmektedir.”