‘3 yıl önce kara listeye alınan, insanı öldüren ROUNDUP neden hala kullanılıyor?’

‘3 yıl önce kara listeye alınan, insanı öldüren ROUNDUP neden hala kullanılıyor?’
12 Mart 2018 10:02

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kansere yol açtığı ifade edilmesine rağmen ülkemizde halen kullanılan bitki koruma ilacı Roundup ile ilgili endişeleri, soru önergesiyle TBMM Gündemine taşıdı.

 

 

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ilacın aktif maddesiyle ilgili gelişmeleri bakanlık olarak yakından takip ettiklerini açıkladı.

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Medyada Roundup isimli tarımda kullanılan ve insanlarda kansere yol açan bir ilaçtan bahsedilmektedir. Bu konuda bir araştırma yapılmış mıdır? 2011-2017 döneminde yıllar itibariyle ülkemizde Roundup isimli ilacın, ithalatına, üretimine, satışına ve kullanımına ilişkin veriler nedir? Bu ilaçtan ne kadar büyüklükte bir tarım alanında, ne miktarda bir kullanım olmuştur?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise zirai mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin “Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Hakkındaki Yönetmelik” esaslarına göre ruhsatlandırılarak piyasaya arz edildiğini söyledi.

 

 

Bakan Fakıbaba, “Bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırılması aşamasında, gelişmiş ülkelerce de aranan söz konusu ürüne ait toksikolojik-ekotoksikolojik, kalıntı, biyolojik etkinlik, fıziksel-kimyasal özellikler, diğer ülkelerdeki ruhsat ve tavsiyeye ait bilgi ve belgeler dikkate alınmakta, yapılan değerlendirme sonucunda insan, bitki ve çevre açısından uygun bulunanlar ruhsatlandırılmaktadır” açıklamasında bulundu.

 

 

Raundop isimli ilacın glyphosate aktif maddeli bitki koruma ürünü olduğunu belirten Bakan Fakıbaba, “ bu ürünün kullanımı ile ilgili uluslararası çalışmalar ve dünyadaki gelişmeler Bakanlığımızca yakından takip edilmektedir. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak aktif maddelerin yeniden değerlendirilmeleri gündemdedir” dedi.

 

 

Bakan Fakıbaba, “Bakanlığımız araştırma kuruluşlarınca kimyasal ilaçlarla ilgili yürütülen projelerde insan sağlığı, hayvan ve çevre sağlığı, dayanıklılık, fıtotoksisite, hedef dışı bitkilerde zararlanmalar ve kalıntı problemi vb. çevresel risklerin azaltılması hedeflenmektedir. Ayrıca kimyasal mücadeleyi ve olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadele araştırma projeleri de yürütülmektedir” açıklamasında bulundu.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ilacın etken maddesiyle ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün 3 yıl önce insanlarda kanser yapıcı etkileri olduğu yönünde bilgilendirmede bulunduğunu hatırlattı.

 

 

Bazı ülkelerde, adı geçen ilacın kanser yapıcı kimyasallar listesine aldığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “3 yıl önce Dünya Sağlık Örgütü, bu ilacın olumsuz yanlarının olduğunu ve kanser yapıcı etkisinin bulunduğunu açıklamıştır. Bunun üzerine, bazı ülkeler ilacın etken maddesiyle ilgili değerlendirme yaparak, bu etken maddenin insanlarda kanser yapıcı özellik taşıdığını tespit etmiştir. Hal böyleyken, ülkemizde bu ilacın etken maddesiyle ilgili olarak, sadece dünyadaki gelişmelerin takip ediliyor olması düşündürücüdür. Bu konuyla ilgili yetkili kurulların bir an önce bir değerlendirme ve tespit çalışması yapması gerekmektedir” dedi.

 

 

Tarımda kullanılan ilaçların tamamına yakının ithal olduğuna da değinen Ömer Fethi Gürer, “Ne acıdır ki, ülkemizde yeterince tarımsal ilaç üretilemiyor. Üretilemediği gibi hangi ilacın, hem bitkilere hem de insanlara nasıl bir yan etkisinin olduğu da tam olarak bilinmiyor. 2015 yılında Dünya Sağlık Örgütü, adı geçen ilacın etken maddesinin insanlarda kansere neden olabileceğini belirlemesine rağmen, ülkemizde halen bu ilaç kullanılıyor” diye konuştu.