3 milyon vatansız!

3 milyon vatansız!
4 Kasım 2017 09:30

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), dünya çapında büyük bölümünü azınlıkların oluşturduğu 3 milyondan fazla “vatansız” bulunduğunu açıkladı.

 

 

 

BMMYK dünya çapındaki vatansızların durumunu bir raporla derledi. Rapora göre dünyadaki en büyük “vatansız” azınlık grubunu, nüfusunun büyük bölümü Budistlerden oluşan Myanmar’da yaşayan Müslüman Rohingya’lar oluşturuyor. Geçen ağustostan bu yana yaklaşık 600 bin Rohingya uğradıkları şiddet ve baskılardan kaçarak Bangladeş’e sığındı. BMMYK tüm dünyadaki hükümetlere 2024 yılına kadar vatansızlara yönelik ayrımcılığı sona erdirme çağrısı yaptı. BMMYK, hükümetleri, sınırları içinde doğan insanlara vatandaşlık vermeye ve bu sayede topraklarında uzun süreli vatansız olarak yaşamanın önüne geçmeye çağırdı.

 

 

Haklardan mahrumsunuz

 

 

DW Türkçe’deki habere göre BMMYK Uluslararası Koruma Dairesi Başkanı Carol Batchelor düzenlenen basın toplantısında, “Eğer bu dünya üzerinde herhangi bir ülkenin vatandaşı olmadan yaşıyorsanız; bir kimlikten, belgelerden, itirazsız bir şekilde kabul edilen tüm hak ve yetkilerden mahrumsunuz. Buna bir iş sahibi olmak, eğitim almak, çocuğunuzun bir yere ait olduğunu görmek gibi şeyler de dahil…” diye konuştu.

 

 

Düşüş var ama…

 

 

Rapora göre diğer vatansız grupların başında nesillerdir aynı topraklarda yaşayan Suriyeli Kürtler, Madagaskarlı Karanalar, Makedonyalı Romanlar ve Kenyalı Pembalar geliyor. Raporda Tayland’da yaşayan yaklaşık 30 bin vatansızın 2012’den bu yana vatandaşlık aldığı, Kenya’da ise yaklaşık 4 bin kişilik bir grup olan Makondelerin 43’üncü azınlık grubu olarak tanındığı bilgilerine yer verildi. BMMYK Vatansızlar Birimi Başkanı Melanie Khanna “Tayland’da, Orta Asya’da, Rusya’da, Batı Afrika’da bir düşüş görüyoruz. Ancak söz konusu rakamlar kesinlikle 2024’e kadar vatansızlığın sona erdirilmesine yetecek düzeyde değil” açıklamasını yaptı.