3. köprü ve 3. havalimanı Ankara’ya bağlanıyor

3. köprü ve 3. havalimanı Ankara’ya bağlanıyor
21 Şubat 2017 11:18

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan ‘3.Köprü-3.Havalimanı-Halkalı Demiryolu Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme süreci başladı.

 

 

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkan proje tanıtım dosyasına göre, demiryolu hattı Küçükçekmece, Arnavutköy, Eyüp, Sarıyer ve Başakşehir ilçelerinden geçecek. Yeni proje, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün üzerine inşa edilmesi planlanan demiryolu hattı kapsamında hazırlandı.

 
YATIRIM BEDELİ 4 MİLYAR

 

Köprüdeki demiryolu hattı Asya ve Avrupa Yakası olmak üzere planlanan iki ayrı demiryolu hattını birbirine bağlayacaktı. Bu proje de Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek tren hattının Avrupa Yakası’ndaki ayağını oluşturuyor. Hat, Kuzey Marmara Otoyolu’nun güneyinden başlayıp, Halkalı Demiryolu İstasyonu girişine bağlantı yapılarak son bulacak. 4 milyar 421 milyon lira yatırım bedeli bulunan tren hattı, 62.5 kilometre uzunluğunda olacak. Hat boyunca 34 kilometre olan 19 tünel ve toplam uzunluğu 7.9 kilometre olan 16 viyadük yapılacak. Demiryolu hattı inşaatının 18 ay içinde tamamlanması planlanıyor. Projede hem Yüksek Hızlı Tren hattına, hem de mevcut konvansiyonel demiryolu hattına bağlantı sağlanarak hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılacak. 3. Köprü -3. Havalimanı- Halkalı Hızlı Demiryolu hattının şerit sayısı geliş ve gidiş olmak üzere 2 hat olarak planlandı.

 
YABAN HAYATI SAHASINDAN GEÇİYOR

 

Demiryolu hattı, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Orman Alanı, Tarım Alanı, Mera, Kırsal Yerleşim Alanı, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” içerisinden geçiyor. Hat, “Yaban Hayatı Geliştirme Sahası”nı bölgeye zarar vermemek için 3 tünel ve 2 viyadükle geçecek. Güzergâh üzerindeki Sazlıdere Barajı da viyadükle aşılacak.

 

Kaynak: Özlem Güvemli/Sözcü

 

3. köprü ve 3. havalimanı Ankara’ya bağlanıyor