3. havalimanı inşaatında eylem! Sabaha karşı yüzlerce gözaltı…

3. havalimanı inşaatında eylem! Sabaha karşı yüzlerce gözaltı…
15 Eylül 2018 13:00

3. Havaalanında işçilerinin kaldığı kampın etrafını TOMA’larla saran güvenlik güçleri, gece saatlerinde koğuşlara baskın düzenledi.

 

 

İşçilerin, görüntü almaması konusunda tehdit edildiği iddia edildi. Sabaha karşı şantiyedeki odaların kapılarını kıran Jandarma yüzlerce işçiyi gözaltına aldı. HDP Miletvekili Ali Kenanoğlu, 400’e yakın işçinin gözaltına alındığını açıkladı. İşçilerin talepleri ve gözaltıların bırakılması için akşam saat 19:00’da işçi sendikaları ve STK’lerin Khalkedon meydanında eylem yapacağı öğrenildi.

 

3. Havalimanı inşaatında çalışan işçiler, olumsuz çalışma koşullarına servislerin yetersiz olması, yağmur altında kuyruklar oluşması da eklenince dün büyük bir protesto yürüyüşünde bulunmuştu.

 

İşçilerin tepkileri gece yarısı da sürdü. İşçilerin isyanı devam edince inşaat alanına TOMA’lar ve onlarca polis ve jandarma çevik kuvvet sevk edildi. Taleplerinin yerine getirilmesi yerine polis ve jandarmayı gören işçiler bu kez bir kez daha yürüyüş düzenledi.
baskin
İŞÇİLER GÖZALTINA ALINDI

Kötü çalışma koşulları nedeniyle iş durdurma eylemi yapan ve anlaşmaya varılamadığı için yarın da eyleme devam edeceğini duyuran 3. Havalimanı işçileri, gece gelen baskınla gözaltına alındı. Jandarmanın elinde bir liste olduğu ve koğuşlara girerek GBT taraması yaptığı bilgisine ulaşıldı.

400’E YAKIN İŞÇİ GÖZALTINDA

Gece paylaşılan bilgiyle işçilerin yaya geçişine dahi izin verilmediğini, polisin koğuşlara girme ihtimalinin olduğu ifade edilmişti. İlerleyen saatlerde havalimanında bulunan koğuşlara jandarmanın kapıları kırarak gece baskını düzenlediği bilgisi verildi. 206’sı Arnavutköy ilçe Jandarma Komutanlığı’nda olmak üzere Eyüp İlçe Jandarma Komutanlığı’nda tutulanlar ile bereber toplamda 400’e yakın işçinin gözaltında olduğu öğrenildi.

 

Koğuşların olduğu yere 6 tane İETT otobüsü getirildiği ve özel harekatın grup grup koğuşlara girerek işçilerin dışarı çıkmaması yönünde baskı yaptığı iddia edildi. İçerden ulaşılan bilgiye göre jandarmanın G blokta kalan koğuşlara girmeye başladığı, görüntü almak isteyen işçiler olursa gözaltı yapılacağı yönünde anons geçildiği öğrenildi.

G bloktan sonra H blok koğuşlarına giren jandarmanın tek tek GBT yaptığı, ellerinde isim ve fotoğraflı liste olduğu ve buna göre gözaltı yaptığı bildirildi.

 

Arnavutköy ilçe Jandarma Komutanlığının önünde Dev Yapı İş Başkanı Özgür Karabulut, kaç işçinin gözaltına alındığına ve nerede olduklarına dair açıklama yaptı. İşçilerin talepleri ve gözaltıların bırakılması için akşam saat 19:00’da işçi sendikaları ve STK’ler Khalkedon meydanında eylem yapacak. Arnavutköy ilçe Jandarma Komutanlığının önünde HDP ve CHP’li miletvekilerinin de aralarında bulunduğu işçilerin bekleyişi devam ediyor.

 

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

 

İşçiler dün iş veren şirkete sundukları 15 maddelik talep listesinde şunları kaydetmişlerdi;

 

talepp