3. Havalimanı için büyük tehlike!

3. Havalimanı için büyük tehlike!
24 Ekim 2018 10:05

Uzmanlara göre üçüncü havalimanı yakınında bulunan rüzgar enerji direkleri kaldırılmadan havalimanının uçuş trafiğine açılması büyük risk. Bunun için de en az 6 ay gibi süre gerekli.

 

Seda Önceler / Sözcü

 

Türkiye’nin en çok tartışılan projelerinden birisi olan 3. havalimanında açılış töreni geldi çattı. Havalimanın resmi açılışı 29 Ekim’de gerçekleştirilecek. 31 Aralık’a kadar da Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’nın kademeli olarak 3. Havalimanı’na taşınması hedefleniyor. Yani resmi açıklamalara göre 1 Ocak 2019’dan itibaren yeni havalimanı tüm pistleriyle hizmete girmiş olacak.

 

RÜZGAR ENERJİ DİREKLERİ KALDIRILMALI

 

Açılışına bir haftadan az bir süre kala yeni havalimanı için uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Uzmanlara göre; bölgede bulunan rüzgar enerji direkleri büyük risk taşıyor. Sözcü’ye konuşan emekli Hava Trafik Kontronörü ve Uçuş Harekat Uzmanı İbrahim Özcan; “Rüzgar enerji direkleri yaklaşma hattına yakın ise çok ciddi sorunlar oluşturur, yıkılmadan açılış yapılmamalı” dedi.

 

“CİDDİ SORUNLAR YARATABİLİR”

 

Bölgede bulunan rüzgar enerji direklerinin, iniş-kalkış yapan uçakları olumsuz etkileyeceğini belirten Uçuş Harekat Uzmanı İbrahim Özcan “Yeni havalimanının çok fazla düşünülmeden ve acele bir şekilde yapıldığını düşünüyorum. Öncelikle alan kuşların göç yolu üzeri olduğu için sezon değişiminde yani göç mevsimlerinde sorunlar yaratacaktır. Hem kuş, hem insan ölümüne sebebiyet veren kazalar yaşanabilir. Rüzgar enerji direkleri ise yaklaşma hattında ise yani iniş ve kalkış istikametine yakın yerlerdeyse ciddi sorunlar yaratabilir ve açılış onlar yıkıldıktan sonra yapılmalı. Ancak iniş ve kalkış istikametine yakın değilse bir sorun yaratacağını düşünmüyorum.” diye konuştu.

 

https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/3-havalimani-icin-onemli-uyari-o-direkler-kaldirilmadan-acilmamali-2697652/