3 büyükşehir ve 20 il için yeni strateji!

3 büyükşehir ve 20 il için yeni strateji!
14 Aralık 2018 10:30

CHP ve İYİ Parti arasında 30 gün süren iş birliği görüşmelerinin uzlaşıyla sonuçlanmasının ardından gözler, hem ittifakın partiler içindeki yansımalarına hem de mutabakata varılan belediyelerde hangi isimlerin aday gösterileceğine çevrildi.

 

Şevket Yaman / Hürriyet

 

 

Edinilen bilgilere göre, hem CHP hem de İYİ Parti, uzlaşmaya varılan belediyelerdeki adaylarını belirlerken, karşılıklı “hassasiyetleri” de gözetecek. Böylelikle iki parti tabanının da uzlaşabileceği adaylar üzerinde çalışılacak.

 

BALIKESİR VE DENİZLİ KRİZİ

 

CHP’nin, İstanbul, Ankara, Antalya, Adana ve Bursa gibi kentleri elinde tutması, bunun yanında yönetimde olduğu büyükşehirlerde de İYİ Parti’nin desteğini alması parti içinde olumlu bir hava yarattı. Ancak Balıkesir ve Denizli’nin İYİ Parti’ye bırakılması eleştirilere neden oldu. Balıkesir ve Denizli örgütü dün Ankara’ya çıkarma yaparak parti yönetiminden isimlerle görüştü, tepkilerini dile getirdi. Örgüt temsilcileriyle, uzlaşma arayan isim ise Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı oldu. Özellikle Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı’nın, Balıkesir adayı Ahmet Akın’ın adaylığının geri çekilmesi durumunda istifa edeceklerini açıklaması dikkati çekti. Akın da dün Parti Okulu’nda yöneticilerle görüştü.

CHP, 24 Haziran’da Balıkesir’de yüzde 30.7 oy alırken, İYİ Parti yüzde 14.7’de kalmıştı. Denizli’de ise CHP yüzde 28.1, İYİ Parti ise yüzde 16.5 oy oranına ulaşmıştı. İYİ Parti’ye bırakılan Manisa’daki CHP örgütünden ise duruma tepki gelmedi. Manisa İl Başkanı Semih Balaban, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Genel merkezimizin takdiri. Bize düşen bu ittifakın başarılı olması için çalışmaktır” dedi.

CHP kaynakları, 21 büyükşehirde varılan mutabakat dışında kalan belediyeler için de uzlaşma zemininin aranacağını ifade etti.

 

HEDEF; 3 BÜYÜKŞEHİR, 20 İL

 

Bu çerçevede iki partiden heyetlerin yeniden bir araya geleceği ve özellikle Erzurum, Kahramanmaraş ve Ordu büyükşehir belediyeleri ile 20 civarında il ve ilçeler için yeni bir strateji üzerinde çalışılacağı kaydedildi.

CHP, yönetimde olduğu sekiz il belediyesi olan; Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Yalova, Giresun, Burdur, Zonguldak ve Sinop ile Uşak’ta İYİ Parti’nin aday çıkarmamasını bekliyor. Bunun karşılığında, Erzurum, Kahramanmaraş, Isparta ve Osmaniye gibi belediyelerin İYİ Parti’ye bırakılabileceği belirtiliyor.

 

LİSTE TALİMATI

 

İki parti arasındaki ilçe belediyelerine yönelik pazarlık da devam edecek. Bu çerçevede Kılıçdaroğlu’nun dün İYİ Parti’ye bırakılan 10 büyükşehirin bazıları için kurmaylarına talimat vererek, CHP’de kalması talep edilen ilçelerin listelerinin hazırlanmasını istedi.

Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Seyit Torun da dün Parti Okulu’nda bu ilçeleri çalıştı.

 

‘İŞ BİRLİĞİ YAPMAK KOLAY DEĞİLMİŞ’

 

CHP ve İYİ Parti arasındaki mutabakatın ardından CHP Genel Merkezi’nde gerçekleşen Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinde esprili diyaloglar yaşandı. Kılıçdaroğlu’nun, önceki gün iki parti arasında yaşanan dört görüşmeye dikkati çekerek, “Gerçekten yoğun bir gün geçirdik. İş birliği yapmak kolay değilmiş” dediği öğrenildi. Akşener’in ise, “Evet gerçekten öyle oldu. Ama sonuçta bir mutabakata vardık. İnşallah her iki parti için ve ülkemiz için hayırlısı olur” değerlendirmesini yaptığı ifade edildi. İş birliği kapsamında, Kılıçdaroğlu daha önce bir çok kez “kazancağız” dediği 9 büyükşehirden Denizli ve Balıkesir’i İYİ Parti’ye bırakmış oldu.

 

http://www.milliyet.com.tr/adaylarin-tespitinde-karsilikli-siyaset-2794905/