3 büyük kurumdan Türkiye’ye uyarı

3 büyük kurumdan Türkiye’ye uyarı
16 Nisan 2014 17:27

Dünyanın büyük yatırım bankaları kredi derecelendirme kuruluşlarından bugün Türkiye’ye 3 uyarı birden geldi. Sabah saatlerinde Morgan Stanley Türkiye için yatırım tavsiyesini ‘eşit ağırlık’tan ‘ağırlığını azalt’a düşürdü. Standard and Poors’tan da Türk bankacılık sektörüne Fed uyarısı geldi. Günün sonunda ise JP Morgan Türkiye için tavsiyesini ‘ağırlığını azalt’ olarak korurken cari açığın aşağı çekilmesi için Türkiye’nin en az 2 yıl düşük büyüme trendi gerektiğini belirtti.

 

Dünyanın önde gelen iki büyük yatırım bankası JP Morgan ve Morgan Stanley ile birlikte kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors’tan bugün içinde 3 Türkiye uyarısı geldi. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye ile ilgili ılımlı analizleriyle dikkat çeken Morgan Stanley ve JP Morgan Türkiye’nin cari açık ve düşük büyüme tehlikesine dikkat çekti. S&P ise Türk bankacılık sektörünün Fed’in varlık alımı azaltımına karşı gelişen ülkeler arasında en hassas ülkeler arasında yer aldığı belirtildi.

 

JP MORGAN: DÜŞÜK BÜYÜME TRENDİNE İHTİYAÇ VAR

 

JP Morgan, Türkiye için tavsiyesini ‘ağırlığını azalt’ olarak korudu. JP Morgan bu kararına neden olarak, değerlemelerin ucuz olmamasını, 2013’de 65 milyar dolar ile GSYH’nın yüzde 7,8’i seviyesinde gerçekleşen cari işlemler açığını aşağı çekilmesi için GSYH’nın en az 2 yıl trendin altında büyümesini ihtiyaç olduğu tahminlerini ve Rusya’dan çıkan fonların Türkiye’nın gelişmekte olan piyasaların üzerinde performans göstereceği beklentisinin yanlış olduğuna inanmasını işaret etti.

 

S&P’DEN BANKACILIK SEKTÖRÜ UYARISI

 

Standard & Poor’s Türkiye ve Güney Afrika bankacılık sektörlerinin ABD merkez bankası’nın (Fed) varlık azaltımına en hassas durumda olduğunu belirtti.

 

 

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’tan Türk bankacılık sektörü için uyarı geldi.

 

S&P Amerikan Merkez Bankası Fed’in tahvil alımlarını azaltmasından gelişmekte olan ülkeler içinde en çok Türkiye ve Güney Afrika bankacılık sektörünün etkileneceğini belirtti.

 

7 gelişmekte olan ülkeyi inceleyen S&P Fed’in varlık azaltımına en yüksek hassasiyetin Türkiye ve Güney Afrika’da olduğunu belirtti.

 

S&P Şili, Hindistan, Endonezya ve Peru’nun bankacılık sistemlerinin ise Fed’in varlık alımına karşı daha dirençli olmalarının beklendiğini söyledi. S&P Brezilya bankacılık sisteminin ise ekonomik yavaşlamanın doğrudan olmayan etkisini hissedeceğini belirtti

 

S&P Fed’in tahvil alımı azaltımını 2014 yılı boyunca sürdüreceğine inandıklarını Ekim ayı sonuna kadar ise sonlanmasının muhtemel olduğunu açıkladı.

 

S&P Türkiye notuyla ilgili değerlendirmesini 23 Mayıs’ta yapacak. S&P’nin belirlediği Türkiye notu BB+’da bulunuyor.

 

MORGAN STANLEY TÜRKİYE TAVSİYESİNİ DÜŞÜRDÜ

 

Morgan Stanley, bugün yayınladığı gelişmekte olan piyasalar strateji raporunda Türkiye için tavsiyesini ‘ağırlığını azalt’a indirdi. Banka, Türkiye büyümesinin normalin altında kalması ve aşırı alım seviyesindeki teknik göstergeler nedeniyle bu kararın alındığını bildirdi.

 

Morgan Stanley gelişmekte olan piyasalar strateji raporunu açıkladı. Ünlü yatırım bankası Türkiye için tavsiyesini, gayrisafi yurtiçi hasılada (GSYH) büyümenin normalin altında kalması ve aşırı alım seviyesindeki teknik göstergeler nedeniyle düşürdü ve ‘ağırlığını azalt’a indirdi. Morgan Stanley Meksika için tavsiyesini ise ‘eşit ağırlık’a yükseltti.

 

Morgan Stanley, Türkiye’nin yanı sıra Kolombiya, Şili ve Mısır için tavsiyesini indirdi, Çek Cumhuriyeti ve Peru için tavsiyesini ‘ağırlığını artır’a yükseltti. Yunanistan için tavsiye ‘Ağırlığını azalt’tan ‘Eşit Ağırlık’a çıkarıldı.

 

Geçtiğimiz hafta Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin notunu korurken siyasi belirsizlik faktörünü gerekçe göstererek Türkiye’nin görünümünü negatife indirmişti.

 

Kaynak: Hürriyet