’29 Ekim’de uçacak denilen yerli uçak pist yüzü görmedi’

’29 Ekim’de uçacak denilen yerli uçak pist yüzü görmedi’
29 Ekim 2019 12:06

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, AKP’lilerce 29 Ekim 2019’da ilk uçuşunu yapacağı söylenen yerli uçağa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 
2015 yılında dönemin Başbakanı Davutoğlu’nun katılımıyla yapılan tanıtım töreninde, ilk sefer için 29 Ekim 2019 tarihinin verildiğini ancak aradan geçen 4 yılda uçağın fabrikasının bile kurulamadığını belirten Adıgüzel, “AKP’nin popülist bir seçim vaadi olarak başlayıp, rafa kalkan projelerinden biri de yerli uçak oldu. İktidar temsilcileri vaatlerini unutmuş olabilirler ama biz unutmadık. Çünkü AKP’nin popülist seçim vaatlerinin faturasını vatandaşımız ödedi, ödemeye de devam ediyor” dedi.

 
“AKP’liler Verdikleri Pozla Kaldı”

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Adıgüzel, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“AKP içi boş, ayakları yere basmayan hedef ve projeler ile kamu kaynaklarını heba etmeyi alışkanlık haline getirdi. AKP’nin popülist bir seçim vaadi olarak başlayıp, rafa kalkan projelerinden biri de yerli uçak oldu ne yazık ki. Bu projenin bugünlerde kamuoyunun gündemini tekrardan meşgul etmesinin sebebi malumunuz, 7 Haziran seçimleri öncesi Mayıs 2015’te gerçekleştirilen törende dönemin Başbakanı ve hükümet temsilcilerinin yerli yolcu uçağı TRJET’in ilk seferi için 29 Ekim 2019 tarihini işaret etmeleri, hatta bununla da kalmayıp Konya’dan Yüksekova’ya yapılması planlanan ilk sefer için temsili bilet kesmeleri. Ancak aradan geçen 4 yılda, uçağın üretimine dair herhangi bir hareket olmadığı gibi fabrika dahi kurulamadı.”

 
“Proje Ne Tamamen Yerli Ne de Yeni Bir Tasarımdı”

 
“Kaldı ki projenin tamamen yerli ve yeni bir tasarım olduğu iddiası da en başından beri asılsızdı. Öncelikle proje Özmen ailesinin sahip olduğu Amerikalı Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketi ile ortak olarak yapılacaktı. Ana yükleniciler Sierra Nevada Corporation ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş (STM) kuruluşları idi. Proje, zaten en başından milli ve yerli bir proje değildi. Yine projede üretimi tasarlanan uçak Alman menşeli Dornier 328’di. Yani aslında sıfırdan başlanıp yeni bir uçak tasarlanmadığı gibi, var olan bir uçağın geliştirilmesi öngörülüyordu. Ancak o dahi başarılamadı. Proje Türkiye’de sessiz sedasız rafa kalkarken, SNC firmasının uçağı Almanya’da üretme kararı aldığına dair haberler basına yansıdı.”

 
“AKP’nin Gerçekleşmeyen Vaatlerinin Faturasını Vatandaş Ödüyor”

 
“Yerli ve milli uçak projesi ne yazık ki 17 yıllık AKP iktidarın popülist seçim vaadi olarak ortaya attığı ve gerçekleştiremediği projelerden yalnızca biriydi. AKP temsilcileri vaatlerini unutmuş olabilirler ama biz unutmadık. Çünkü AKP’nin popülist seçim vaatlerinin faturasını vatandaşımız ödedi, ödemeye de devam ediyor. Ayakları yere basmayan, yalnızca bir seçim vaadi olarak ortaya atılan bu projeler nedeniyle oluşan kamu zararının hesabını kim verecek? Bu projelere milyarlarca kamu kaynağı aktarıldı. İktidar temsilcileri bu projelere aktardığı kaynağın hesabını vermeli” diyen Adıgüzel vatandaşın cebinden çıkan her kuruşun sonuna de peşine düşeceklerini belirtti.

 

Alman menşeli Dornier 328 model uçak | Fotoğraf: Diego Roxas/Flickr (CC BY-NC 2.0)