29 Ekim krizi sürüyor

29 Ekim krizi sürüyor
27 Ekim 2012 10:10

Cumhuriyet Bayramı’nın meydanlarda kutlanmasına koyduğu yasağa yükselen tepkilere karşı ‘istihbarat’ gerekçesinin arkasına sığınan AKP hızını alamadı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kutlamaları BDP’nin alternatif cuma namazlarına benzetti.
Ankara Valiliği’nce 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın meydanlarda kutlanmasına getirilen yasak, partilerdeki bayramlaşmanın da ana gündem maddesiydi. Basın açıklaması için gerekmediği halde ADD ve TGB’nin başvurularını reddeden valilik, yürüyüş için topu emniyete attı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere; İP, BDP ve demokratik kitle örgütlerinin tepkisi üzerine, devreye Başbakan Erdoğan girdi. Erdoğan’ın, “İstihbarat almışlar, valilik haklı” açıklamasına yanıt CHP liderinden geldi. Hükümete rest çeken Kılıçdaroğlu, “Ulus’ta yurttaşlarla olacağım. Bedeli neyse ödemeye hazırım” dedi.

KÖŞEYE SIKIŞTILAR

Her fırsatı Cumhuriyet karşıtı eyleme dönüştürmekte ‘ustalaşan’ iktidar, 29 Ekim konusunda köşeye sıkıştı. Bir çare arayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, bayramlaştığı partililere; CHP’nin 1. Meclis önünde halkla kutlama kararını şikâyet etti.

MANTIĞA BAK!

Kutlamaların ‘devlet töreniyle’ yapıldığını anlatan Şahin, CHP’nin alternatif kutlamaya yöneldiğini savundu ve şöyle konuştu: “CHP’li arkadaşlarımız lütfen kusura bakmasınlar, BDP de bundan bir süre önce alternatif cuma namazları kıldırmaya başlamıştı.
Bu aslında bir bölücülüktü. Ama şimdi haberlerini duymuyorum, tabandan gelen tepki üzerine bundan vazgeçtiler.”

CHP’DEN SERT YANIT

AKP’li Şahin’in bu benzetmesine CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin sert bir yanıt verdi. Şahin’in önce yasaklamanın hesabını vermesini isteyen Tekin, “Sapla samanı karıştırmayın.
Cumhuriyeti değersizleştirme ve pastaneye tıkmayı arzulayan bir siyasetin bunu yapmasını beklemek da fazla iyimserlik olur. Ülkeyi kamplara bölenlerin bölücülükten söz etmeleri timsahın gözyaşlarına benziyor” dedi.

AKP’E ‘ULUS’ DAVETİ

29 Ekim kutlamaları partiler arasındaki bayramlaşmalarda da gündemden düşmedi. Valiliğin yasaklama kararının eleştirildiği sohbetlerde, CHP’liler, AKP’lileri de 1. Meclis önündeki kutlamaya çağırdı.
Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “Bizler bu yasakçı anlayışa, hukuk tanımayan anlayışa, bu baskıcı anlayışa en güzel cevabı ellerimizde Türk bayrağı ile 29 Ekim saat 11.00’de Ulus’ta Birinci Meclis önünde olarak hep beraber vereceğiz” diye konuştu.

‘PROVOKASYONU AKP YAPAR

DSP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Ertürk, partisinin 1. Meclis önünde olacağını belirtirken, ‘provokasyon’ iddiasını eleştiren İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Yurtçiçek, “Provokasyon yaparsa, hükümet yapar” dedi ve herkesi bayrama davet etti.

Yurt gazetesi