270 milyon Euro kredi böyle battı!

270 milyon Euro kredi böyle battı!
16 Kasım 2018 09:46

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın “siyasi baskı”ya dikkat çekti. Aydın, 2010 yılında Ora AVM’ye aktarılan 270 milyon Euro’luk batık kredi için “Siyaset falan, birtakım şeyleri sokmuşlar” diyerek, kredinin verilmesinde dönemin siyasetçilerinin etkili olduğunu söyledi.

 

 

Veli Toprak / Sözcü

 

 

Ziraat Bankası’nın 2010 yılında Ora AVM için bir şirkete aktardığı 270 milyon Euro’luk batık kredinin, siyasetçilerin baskısı ile verildiği açıklandı. TBMM KİT Komisyonu’nda konuşan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Siyaset falan, birtakım şeyleri sokmuşlar” diyerek, kredinin verilmesinde dönemin siyasetçilerinin etkili olduğunu söyledi. 2010’da AKP iktidarı görevdeydi.

“Yanlışlar var, kusurlar oluyor ama asıl kusur, bu işi yapmaya çalışan kişinin, bu işi yapmak istememesi” diyen Aydın, kredi verilmesinde rol alan tüm bankacıların görevden alındığını söyledi. Aydın, “Bu işlemden hemen sonra biz Ziraat Bankası’na geldik. O gün bu krediyi açan bütün arkadaşları görevden aldık. Hiçbiri artık karar mekanizmalarında yok” dedi.

 

 

BABACAN-ÇAĞLAR DÖNEMİ

 

 

TBMM KİT Komisyonu’nda Ziraat Bankası’nın 2015-2016 yılı raporları görüşüldü. Sayıştay raporunda yer alan ve her yıl tartışılan batık krediler muhalefet milletvekilleri tarafından gündeme getirildi. Banka, 2010 yılında Bayrampaşa İlçesi’nde kurulacak tesis projesine 270 milyon Euro kredi verdi. 70 bin metrekare arsa üzerine kurulması planlanan AVM içinde 800 yataklı 2 tane otel, 6 bin kişilik kongre merkezi, 2.500 araçlık otopark ve 20 bin metrekarelik çocuk eğlence merkezi olacaktı. Kredi verildiğinde bankanın genel müdürlüğünü Can Akın Çağlar yaparken, ilgili bakan ise Ali Babacan’dı. Genel Müdür Aydın, batık kredi konusunda hem geçmiş yönetimi suçladı hem de ilginç açıklamalar yaptı:

 

 

“Emekli maaşı, su parası, o işlerle uğraşan Ziraat Bankası ilk defa böyle bir iş yapmaya kalkıyor. Ama kasıt yok. Kusurlar oluyor ama asıl kusur, bu işi yapmaya çalışan kişinin bu işi yapmak istememesi. Bir avukat, bir paşazade adam burayı açmamak ve çalıştırmamak için direnmiş. Bu işlemden hemen sonra biz göreve geldik. O gün bu krediyi açan, yapan, bulunan bütün arkadaşları görevden aldık. O arkadaşların hiçbiri artık bu karar mekanizmalarında çalışmıyor.”

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/270-milyon-euro-kredi-boyle-batti-2740518/