24 Haziran raporu CHP PM’ye gelmedi ama CHP’nin YSK görevlisinden ‘Bir şey tespit edemedik’ açıklaması geldi!

24 Haziran raporu CHP PM’ye gelmedi ama CHP’nin YSK görevlisinden ‘Bir şey tespit edemedik’ açıklaması geldi!
28 Kasım 2018 14:20

Gelecek yılın Mart ayında yapılacak yerel seçimler için siyasi partilerde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. 24 Haziran 2018 seçimlerinde görev yapan Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) başkan ve bazı üyeleri gelecek seçimde bulunmayacak.

 

 

Saygı Öztürk / Sözcü
YSK Başkanı Sadi Güven ile birlikte Yargıtay’dan gelen üyelerden Faruk Kaymak, Refik Eğri, Danıştay’dan seçilen İlhan Hanağası, Zeki Yiğit ve Nakiddin Buğday’ın da YSK’daki görev süresi 23 Ocak 2019’da doluyor.

 

KİM GÖSTERİLİYORSA

 

 

Üyeler 6 yıllığına seçiliyor. Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) seçimlerde geçmişte hayli etkili olduğu biliniyordu. YSK’da daha önce görev yapmış üç isim FETÖ üyesi oldukları iddiasıyla tutuklanmıştı.
YSK’nın 11 üyesi bulunuyor. Bunun 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay üyelerinden seçiliyor. Başkan, Yargıtay üyesi, yardımcısı ise Danıştay üyeleri arasından belirleniyor. 6 yıllık görev süresi dolmadığı için Danıştay Üyesi Erhan Çiftçi, 2019’da yapılacak seçimlerde YSK’da başkan yardımcısı olarak görevini sürdürecek.

 

 

O ARAŞTIRMALAR YAPILDI

 

 

Hatırlayınız, yıllar önce ölmüş, Merkezi Nüfus İdaresi (MERNİS) kayıtlarında 120, 130, 150 gibi yaşlarda gözüken ve kayıtlara göre sağ olarak gösterilen yaklaşık 2.5 milyon kişi adına oy kullanıldığını ya da kullanılacağı 24 Haziran 2018 seçimlerinden önce dönemin CHP Milletvekili ve halen CHP Parti Meclisi Üyesi olan Haluk Pekşen tarafından gündeme getirilmişti.
Seçimden sonra, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden bir grup da, seçimlerde 100 binden fazla hileli oy kullanıldığı yolunda parti meclisine bilgi vermiş, kapsamlı çalışmanın daha sonra teslim edileceği belirtilmişti. Daha sonra Bilgisayar Mühendisleri Odası tarafından da, seçimlerde yapılan sahte seçmen ve hileli oylarla ilgili bir rapor hazırlandı, bunu da açıkladı.
Seçimlerde hile yapıldığı konusunda kamuoyunda genel bir kanı var. Eğer seçimlerde sahtekarlık yapıldıysa CHP’nin kıyameti kopartması gerekir. Örneğin ODTÜ’lü çalışma grubu parti meclisine ön bilgi verdi, raporun daha sonra teslim edileceği belirtildi. Ancak. O rapor parti meclisine gelmediği gibi isteyen üyelere de verilmedi. Sadece Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Onursal Adıgüzel ve YSK’da görevli CHP Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’na teslim edildi. CHP’nin elindeki veriler ve o raporda yer alan bilgiler, YSK’da karşılaştırıldı. Sonucu sorduğumda Mehmet Hadimi Yakupoğlu, “Bir şey tespit edemedik” dedi.

 

 

“ÖYLE BİR BİLGİYE ULAŞAMADIK”

 

 

Sağ olarak görünen ama gerçekte ölmüş yaklaşık 2.5 milyon kişinin adı MERNİS’te görünüyor ama bunlar seçmen kütüklerinde yer almıyordu. MERNİS’te yer alan 900 civarındaki isim üzerinde çalışıldı, bunlardan 86’sı seçmen kütüğünde bulunuyordu. Ölüm belgesi, veraset belgesi olmadığı için de seçmen kütüğü kaydından düşürülememiş.
Sonuçta, sıkça gündeme getirilen “Seçimlerde sahte oy kullanıldığı” iddiaları için hem YSK, hem de YSK kayıtları üzerinden CHP Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu inceleme yaptı. Yakupoğlu, “Hem kendi kayıtlarımızda, hem karşılaştırdığımız YSK’daki kayıtlarda, mükerrer seçmen ve seçim sonuçlarını etkileyen sahte seçmen bilgisine ulaşmadık” dedi.
Durum böyle. Gelecek seçimin hazırlıkları için YSK bazı kararlar aldı. 190 bin sandık kurulacak, önceki seçimlerde 380 kişi bir sandıkta oy kullanırken, sayı 350’ye indiriliyor. YSK’dan bir haber daha, Danıştay’ın, Zafer Meydanı’nda bulunan eski binasına yakında taşınacak.
YSK’da atamalara dikkat!

 

 

Devlet dairelerinde iki yılda bir “görevde yükselme sınavı” yapılır. YSK merkez teşkilatında ise 14 yıldır görevde yükselme sınavı yapılmıyor, şube müdürlükleri de vekaleten yürütülüyordu. 30 Kasım 2017’de YSK Teşkilat Kanunu çıktı. 2 Eylül 2018’de merkez teşkilatı için 15 şube müdürü, taşra için 65 ilçe seçim müdürü, 175 de açıktan atamayla seçim müdürü yapılması kararlaştırıldı.

 

 

ÖSYM tarafından yapılan sınavda şube müdürlüğü için 60 ve üstünde, seçim deneyimi olmayan, daha önce memurluk yapmamış olanlardan da açıktan atamaları için en az 70 puan alması gerekiyordu. Sözlü sınav öncesi hangi sorunun kaç puan olduğu duyurulmadığı gibi seçimle uzaktan yakından ilgisi olmayan sorular da yer aldı, YSK’nın deneyimli personeli sonuçta atıl duruma getirildi.

 

 

YSK’da da torpil işlemiş olacak ki şef, şube müdürü gibi kadrolarda hiç görev yapmadan daire başkanlığına atananlar oldu. Başkan Sadi Güven de, giderayak özel kalem müdürünü daire başkanı yaptı.

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarlar/saygi-ozturk/o-tartismaya-chp-nokta-koydu-sahte-secmen-yok-2763846/