23 Nisan çalışkan ve ahlaklı olanların bayramı

23 Nisan çalışkan ve ahlaklı olanların bayramı
23 Nisan 2016 13:32

23 Nisan çalışkan ve ahlaklı olanların bayramı.
 

 

555

 

 Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

 

‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı aslında yakın zamanlara kadar birbirinden ayrı iki bayram olarak kutlanmaktaydı. Bu bayramlardan ilki 23 Nisan 1920 tarihi Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının kutlandığı Milli Bayramdı. TBMM 1921 yılında aldığı “Büyük Millet Meclisinin ilk yevm-i küşadı olan 23 Nisan günü millî bayramdır” kararı ile açıldığı günü Milli Bayram ilan etti. Böylece 23 Nisan Türkiye’nin ilk milli bayramı oldu. 1923 yılından itibaren ise Milli Hakimiyet bayramı olarak kutlanmaya başlandı.

 

Bayramlardan diğeri olan Çocuk Bayramı ise resmi bayram anlayışının dışında gelişmişti. Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocuk Esirgeme Kurumu ) yetim çocuklar için kuruma yapılacak gelirleri artırmak amacıyla 23 Nisan günü ve haftasında çalışmalarını artırma yoluna gitmişti. Örneğin bu amaçla 23 Nisan 1923 tarihinde Himaye-i Etfal Cemiyeti Pulu hazırlandı. Cemiyet 23 Nisan 1924 tarihinde Hakimiyet-i Milliye gazetesinde” Bu gün Yavruların Rozet Bayramıdır’ başlığıyla halkı cemiyete bağış yapmaya çağırıyordu. Aynı gazetenin 23 Nisan 1926 nüshasında ise, “23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür” başlığı altında Cemiyetin 23 Nisanı çocuklar günü olarak kabul ettiği ifade edilmekte, kahveci, arabacı ve otomobilci esnafın bu günde elde edecekleri gelirin bir kısmını Himaye-i Etfal Cemiyetini bağışlayacakları yazmaktaydı. Böylece 23 Nisan Çocuk Günü olarak belirlenmiş oluyordu.’

 

111

 

Ömer Aymalı / Tarih Dosyası / Dünya Bülten’inde Veysi Akın; 23 Nisan Milli Hakimiyet ve Çocuk Bayramının Tarihçesi’ni kaynak alarak yukarıdaki satırları yazmış.

 

Sizlere Şehitlerimiz bahane edilerek kaldırılan hepimizin bayramı ile ilgili Cumhuriyet’imizin 10. Yıl dönümüde Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocuk Esirgeme Kurumu ) tarafından basılmış 16x24cm boyunda 72 sayfa olan ‘Gürbüz Türk Çocuğu’ adlı kitapçığı tanıtacağım. Bu kitapta kapağında belirtildiği gibi Ankara’da söylenen nutuklar ve yazılan yazılar var. Bu kitapçıkta bir çok güzel foto’da var onlardan da bir kaç seçme resim ve yazı vereceğim. O zaman tam hakkı verilerek Çocuk Haftası olarak kutlanıyordu. Bu haftanın açılış konuşmasını, kaldırılan andımızı da yazan Eğitim Bakanı Dr Reşit Galip Bey yapmıştı.

 

222
333

444

 

Bu dönemde Türklük kimi ülkemizi bölmek isteyenlerin dedikleri gibi ırksal temele dayanmıyordu. Bunu da konuşmada geçen ‘çalışkan ve ahlaklı olmayan Türk sayılmaz’ denmesinden anlıyoruz. Eğer ırka dayanan bir Türklük olsa idi bunlar söylenmezdi. İstenilen sağlıklı, gürbüz, ahlaklı çalışkan, eğitimli ve en önemlisi özgür bağımsız kendine yeterli bir ulus yetiştirmekti. Bugün 23 Nisan neşe ile doluyor insan.

 

Mustafa Mersinoğlu 23 Nisan 2016 Brighton UK

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı