2100 yıllık tarihe yargı kararına rağmen taşocağı darbesi

2100 yıllık tarihe yargı kararına rağmen taşocağı darbesi
5 Mart 2018 10:33

2100 yıllık Kibele heykelinin bulunduğu Ordu’daki tarihi Kurul Kalesi’nin bitişiğindeki taşocağı, mahkeme kararına rağmen genişleyerek kaya mezarlarını yok etti. Ordu Müzesi ve Kurul Kalesi Bilimsel Kazı Başkanlığı ise duruma sessiz kalıyor.

 

 

 

2100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu ‘Kurul Kalesi Arkeolojik Sit Alanı’ sınırında devam eden andezit ocağı daha önce çevrecilerin kaya mezarı olarak iddia ettiği tüm alanları dinamitle patlattı. Ocak tüm hızıyla arkeolojik alanı tahrip etmeye devam ederken Ordu Müzesi ve Kurul Kalesi Bilimsel Kazı Başkanlığı’nın duruma sessiz kalması çevrecilerin tepkisini çekiyor. Mahkeme en son Samsun Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun 2011 yılında aldığı “Söz konusu alanda andezit ocağı açılması uygun değildir” kararını onamıştı.

 

 

MÜHÜRLENEMİYOR!

 

 

Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil’İn haberine göre, Taşocağı bir türlü mühürlenmedi. Ordu Kurul Kalesi’nde 2016 yılı arkeolojik kazı çalışmalarında 2100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykeli bulunmuştu. Kurul Kalesi heykelin bulunmasından sonra Karadeniz’de en çok ziyaret edilen antik yerleşimlerden biri haline geldi. Ancak tarihi kalenin Boyadı Mahallesi’ne bakan yüzünde açılan taşocağı hem kaleyi heyelan tehlikesi ile karşı karşıya getirmiş hem de kültürel ve doğal dokunun bozulan görüntüsü tepkilere neden olmuştu. Hürriyet taşocağı tehlikesine 13 Mart 2017’de dikkat çekmiş, tarihi kalenin tehlike altında olduğunu duyurmuştu. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazı ile Danıştay, Ordu İdare Mahkemesi’nin daha önce taşocağı açılmasını uygun bulan kararını iptal edince taşocağı yasal dayanaktan yoksun kalmıştı. Üstelik Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da “Taşocağına karşı olduklarını, tarihi kale için bir yara olduğunu” duyurmuştu.

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/tasocagi-tarihi-yuttu-mahkemeye-gecmis-olsun-40760284