204 IP adresi ‘siber saldırıdan’ karantinaya alındı

204 IP adresi ‘siber saldırıdan’ karantinaya alındı
12 Mayıs 2018 10:40

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2017 yılında siber saldırı için bilgi toplama ve keşif çalışması gerçekleştiren 204 İP adresinin erişiminin engellenerek karantinaya alındığını açıkladı.

 

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarına tehdit eden siber saldırı sorununu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle, TBMM gündemine taşıdı. Ömer Fethi Gürer, önergesinde “Bilgi ve İletişim Teknolojileri kullanılarak bir kişi veya gruba yönelik teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışı gösteren, şifrelerin çalınması ya da zararlı yazılım içeren mesajlar gönderilmesi hatta WEB sitelerine saldırılarak işlevsiz bırakan, siber zorbalık yapan kişilere yönelik ne gibi işlemler yapılmaktadır? 2017 yılında belirlenen kişi sayısı kaçtır, herhangi bir işlem uygulanmış mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

 

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, muhtemel siber saldırılara karşı her zaman önlem alınmakta olduğunu söyledi.

 

 

Bir siber saldırı karşısında, yüksek düzey ve isabet oranıyla tespit yapılabilmesi için gerekli kanıt miktarı ve niteliğinin toplanması gerektiğine dikkat çeken Bakan Özlü, “ Bu bağlamda siber saldırının yapıldığı tespit edilir edilmez, ilgili kaynak adresinin erişimi engellenir ve karantinaya alınır. İlgili kaynak adresin siber güvenlik repütasyonu sorgulanıp bilgi toplanır. Sonraki süreçte ise, yapılan istekler güvenlik cihazları üzerinden alınan kayıtlarda incelenmekte ve saldırının amacı tespit edilmeye çalışılır. Ayrıca, gerektiğinde USOM ve bağlı kuruluşlara ilgili durum hakkında bilgi verilir” dedi.

 

 

Bakan Özlü, bu çerçevede 2017 yılında, bilgi toplama ve keşif çalışması gerçekleştirilen toplam 204 ip adresinin engellendiğini açıkladı.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, teknolojinin baş döndürücü hızla geliştiği çağımızda, teknolojik gelişmelerin zaman zaman kötü niyetli kişiler tarafından, saldırı amaçlı olarak da kullanılabildiğine dikkat çekti. Bu kapsamda, siber zorbalık olarak tabir edilen teknik saldırıların da arttığına vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “Bu tür saldırılarda, devletin sadece kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik saldırılar için değil, toplumun geneli ve tüm bireylere yönelik saldırılara karşı tedbir almalıdır” dedi.