2019 öncesi kritik kurultay!

2019 öncesi kritik kurultay!
2 Şubat 2018 09:38

CHP’nin hafta sonu yapacağı Olağanüstü Kurultay’ın parti içindeki grupların iktidar mücadelesine sahne olacağı öngörülüyor.

 

 

Ercan Küçük / Aydınlık

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nde gözler 34 Şubat’ta Ankara’da düzenlenecek 36. Olağan Kunıltay’a çevrilmiş durumda.

 

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yam sıra eski İstanbul Barosu Başkam Ümit Kocasakal, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve eski YARSAV Başkam Ömer Faruk Eminağaoğlu, kurultay sürecinde adaylıklarını açıkladı.

 

 

Hafta sonu yapılacak kurultay sadece Genel Başkan adaylarının değil, CHP içindeki grupların da iktidar mücadelesine sahne olacak. İstanbul İl Kongresinde Canan Kaftancıoğlu’nun başkanlığı kazanmasıyla yeniden gündeme gelen 10 Aralıkçılar, belediye başkanları, devrimci demokratların ve Selin Sayek Böke İlhan Cihaner ekiplerinin öne çıktığı kurultay bir yönüyle 2019 seçimleri sonrasına da hazırlık anlamı taşıyor.

 

Aydınlık’m edindiği bilgilere göre 2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde başarı kazanılamaması durumunda CHP’ye yeniden kurultay süreci görünüyor. 2019 sonrası kurultayda Kılıçdaroğlu’nun aday olmayacağı, özellikle 10 Aralıkçıların Oğuz Kaan Salıcı’yı Genel Başkan yaptırmak istediği konuşuluyor.

 
PAZARLIK TARTIŞMALARI

 
CHP’yi 2019 seçimlerine götürecek parti yönetiminin belirleneceği kurultayda bin 247 delege oy kullanacak. CHP’de yaşanan kurultay sürecini CHP’de il yöneticiliği, ilçe yöneticiliği, gençlik örgütü yöneticiliği yapan partililerle konuştuk.

 

Aydınlık’a konuşan partililer, delegelerin yaklaşık yüzde 80-90 oranında Kemal Kılıçdaroğlu ile 2019 seçimlerinde başan kazanamayacağım düşündüğünü belirtti. Kılıçdaroğlu’nun başarısız olacağını düşünmesine rağmen böyle bir tavrın alınmasıyla ilgili 3 farklı grup ve görüşleri şu şekilde:

 
Muharrem İnce destekçileri: CHP 2019’da Kemal Kılıçdaroğlu’yla başan sağlayamaz. Bu yüzden değişim, hemen şimdi.

 
Pazarlıkçılar: CHP 2019’da Kemal Kılıçdaroğlu’yla başan sağlayamaz. Ama parti içi taleplerimiz Kemal Kılıçdaroğlu tarafından karşılanır.

 
Partiye hâkim olmak isteyenler: CHP 2019’da Kemal Kılıçdaroğlu’yla başan sağlayamaz. Ama Kılıçdaroğlu yerine başka bir aday seçilirse partiye hâkim olamayız.

 
CHP’liler partili belediyelerin delegeler üzerindeki etkilerine dikkat çekti, özellikle İstanbul il Örgütü Kongresinde, belediye başkanlannın seçimlere müdahale etmesi, delegeler üzerinde etkili olmuştu. Ataşehir Belediyesinin görevden alınan başkanı Battal İlgezdi kontrolü altındaki delegeleri Cemal Canpolat’a yönlendirmiş, Beylikdüzü Belediye Başkam kongre günü bizzat Genel Başkan tarafından aranmış, Canan Kaftancıoğlu’ndan taraf olmuştu.

 
Kurultayın 2. günü Parti Meclisi (PM) üyeleri seçimiyle tamamlanacak. 60 üyenin seçileceği PM üyeliği için 2 bin civarında başvuru oldu. Bu sayının daha da artması bekleniyor. Parti Meclisi üyeliği, belediyelerin üstünde belirleyici güç olarak da gözüküyor. 2019’da milletvekili seçilme şansını düşük gören milletvekillerinin de belediye başkanlığı için çalışmalara başladığı iddia ediliyor.