2018’den bu yana yapılmayan biyonik kulak ameliyatları Meclis gündemine geldi!

2018’den bu yana yapılmayan biyonik kulak ameliyatları Meclis gündemine geldi!
16 Ekim 2018 11:47

Haziran 2018’den bu yana Devlete bağlı Sağlık Kurumlarında bu ameliyatın SGK’nın karşıladığı tedavi miktarı ile tedarikçi firmaların talep ettiği miktar arasında yüzde yüze yakın bir fiyat farkı olmasından dolayı yapılmayan biyonik kulak ameliyatları Meclis gündemine geldi.

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

Koklear İmplant cihazı duyma yetisini tamamen veya büyük çoğunlukla kaybetmiş kişilerin, ameliyat ile kulak içlerine monte edilerek bu yetisini kazandırmayı sağlıyor.

 
Bir nevi, kulağın işlevini tamamı ile üzerine alan ve kulağı çalışıyormuş gibi sesi beynin algılayacağı sese dönüştürüyor.
Yaptığımız araştırmalarda Haziran 2018’den bu yana Devlete bağlı Sağlık Kurumlarında bu ameliyatın SGK’nın karşıladığı tedavi miktarı ile tedarikçi firmaların talep ettiği miktar arasında yüzde yüze yakın bir fiyat farkı olmasından dolayı yapılmadığını tespit ettik.
Özellikle çocuklarımızın ameliyatlarının 1 ile 2 yaş arasında yapılması gerektiği, bu sayede sağır ve dilsiz olmaktan kurtuldukları, konuşur, üretken bireyler haline gelebildikleri, 2 ile 4 yaş arasında yapılması halinde ise iyi-kötü konuşur hale geldikleri ancak 4 yaşından sonra yapılacak ameliyatların sağır ve dilsizliğe çözüm olamadığı bilinmektedir.
Çocuklarımızın zamanı daralıyor, zaman geçtikte fayda görme şansları azalıyor, kayıpları çoğalıyor; işitmeyi kazanma ve konuşmayı öğrenme yaşları ilerliyor.
Sorunun çözümü noktasında acilen gerekli düzenlemeler yapılarak, ameliyatların önü açılmalıdır.
Buna göre;
1.Yukarıda bahsettiğim bilgiler ışığında, Koklearİmplant ameliyatlarının bir süredir yapılamaması sorununun çözümü noktasında bir çalışmanız mevcut mudur? Mevcut ise bu çalışma neleri kapsamaktadır? Mevcut değil ise çalışma veya düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
2.Koklear İmplant ameliyatı için belirlenen ödeme miktarını arttırmaya yönelik bir girişimde bulunacak mısınız?
3.Hali hazırda ülkemizde bu ameliyatı bekleyen kaç kayıtlı hasta mevcuttur? Bu hastaların kaçı 4 yaş altı çocuklardan oluşmaktadır?
4.Devlete bağlı Sağlık Kurumlarında ameliyatın yapılması için hangi miktarda ameliyat ücreti, hastane gideri talep edilmektedir?