2018’de yasa dışı ağaç kesme suçu sayısı: 2 bin 880!  Kaybolan ağaç serveti: 26.483 m3

2018’de yasa dışı ağaç kesme suçu sayısı: 2 bin 880! Kaybolan ağaç serveti: 26.483 m3
13 Aralık 2019 09:35

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘kaçak kesilen ağaç vakalarına ilişkin’ yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtlayan Bakan Pakdemirli, 2018 yılında ülke genelinde yasadışı ağaç kesme suçu sayısının 2 bin 880 adet, yasadışı ağaç kesimine konu olan ağaç serveti miktarının ise 26.483 m3 olduğunu açıkladı.

 

 

Ayrıca Pakdemirli, “Ormanlara yönelik kanun dışı müdahalelerin önlenmesi için Ülkemizde orman işletme şefliklerine bağlı toplam 1.574 adet toplu koruma ekibinin görev yaptığını, 2018 yılında bu ekiplerde görev yapan orman muhafaza memuru sayısının ise 4.425 kişi olduğunu bildirdi.

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesinde, ülkemizde 2018 yılında kaçak ağaç kesimleri nedeniyle hakkında işlem yapılan kişilerin sayısını, kaç ağacın kesildiğini, bu kişilere ne tür cezalar verildiğini, kaçak ağaç kesimlerinin tespitlerinin nasıl yapıldığını, kaçının şikâyet üzerine tespit edildiğini ve denetim ve kontrol esnasında kaçak olan ve daha önceden kesilmiş olduğu belirlenen ağaç sayısını sordu.

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2018 yılında ülke genelinde yasadışı ağaç kesme suçu sayısının 2 bin 880 adet, yasadışı ağaç kesimine konu olan ağaç serveti miktarının ise 26.483 m3 olduğunu açıkladı. Yasadışı ağaç kesimi suçu işleyen kişilerin, koruma kontrolleri ya da ihbarlar sonucu tespit edilerek Cumhuriyet Savcılıklarına sevk edildiğini bildiren Bakan Pakdemirli, “6831 sayılı Orman Kanunu’nun 14’üncü maddesine göre devlet ormanlarında ağaç kesmek yasak olup, söz konusu Kanunun 91’inci maddesi hükümlerine göre bu yasakları çiğneyenler üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılmaktadır. Ancak suçun konusunun münhasıran yakacak nitelikte emval veren ağaç olması halinde, verilecek ceza yarı oranında indirilmektedir. Suçun konusunun fidan olması halinde birinci fıkraya göre verilecek ceza bir kat artırılır” dedi.

 

6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında ormanlara yönelik kanun dışı müdahalelerin önlenmesi için Ülkemizde orman işletme şefliklerine bağlı toplam 1.574 adet toplu koruma ekibinin görev yaptığını bildiren Bakan Pakdemirli, “2018 yılında bu ekiplerde görev yapan orman muhafaza memuru sayısı 4.425 kişidir. Ormanlara yönelik kanun dışı müdahalelerin önlenmesi için denetim ve kontrol çalışmaları titizlikle yapılmaktadır. Kanun dışı faaliyetler, yapılan bu denetim ve kontroller sonucunda tespit edilmektedir” dedi.

 

Fotoğraf: Raphael Alves/AFP