2018 Ağustos Ayı Emlak Verileri ve Grafikleri

2018 Ağustos Ayı Emlak Verileri ve Grafikleri
11 Eylül 2018 08:50

Emlak piyasasında durgunluk Ağustos ayında varlığını sürdürmeye devam etmiş durumda. Emlak şirketleri ve inşaat sektörü birçok yeni hamle yapmasına rağmen ay sonu gelen verilerde istediğini alamadı. Türk parasının değer kaybı ile malzeme fiyatlarınında önemli miktarda artmasına rağmen emlak şirketleri fiyatlarını sabit tutmak için yoğun bir çaba harcadı. Bu çabaya rağmen yüksek faiz miktarları ev almak isteyenlerin şuan için geri planda durmaya devam ettiğini gösteriyor. İlk evinizi almak için uygun bir vakit arıyorsanız veya gayrimenkul yatırımı yapmayı düşünüyorsanız Flatfy – uluslararası emlak arama motoru adlı start-up oluşumunun Türkiye’de sunduğu aylık emlak grafiklerini incelemek doğru bir yatırım yapmanızı sağlayabilir.

 

Flatfy, 37 ülkede hizmet veriyor olup Türkiye’de son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmeye başladı. Sunduğu aylık verilerle binlerce sitenin emlak fiyatlarını tek bir endekste toplayan emlak arama motoru oldukça başarılı işler çıkarıyor. Ağustos ayı ev fiyatları tablolarını geçtiğimiz günlerde açıklan Flatfy emlak arama motorunun verilerini beraber inceleyeceğiz.

1

2018 Ev fiyatları hakkında sene boyunca ilginç grafikler ortaya koyan Flatfy oluşumunun 2018 tr.Flatfy.com raporlarına bakıldığında durgun bir senenin devamı gözüküyor. Ankara, Kayseri ve Konya gibi şehirlerde ev fiyatları 2000 lira ile 5000 lira arasında sembolik düşüşler yaşarken Antalya, Bursa, Adana, Gaziantep şehirlerinde ise durağanlık devam etmiş gözüküyor. İzmir ise 250 bin barajını ev fiyatlarında şuan için hala aşmış olmasa bile oldukça yüksek fiyatlar sunuyor. En pahalı evleri ise yıllardır devam eden bir gelenek olarak elbette İstanbul sürdürüyor. İstanbulda ev sahibi olmak için ortalama değerler 250 Bin liradanafazla paranızın olması gerektiğini veya bu miktarların faizleri ile borçlanmanız gerektiğini gösteriyor. 250 Bin liralık bir evi faizle almak şuan 500 bin ile 900 bin lira arasında fiyatlara kadar çıkabiliyor.

2

Türkiye’de odalara göre ev fiyatları tablosu incelendiğinde en uygun ev fiyatlarının orantılığında 3 odalı evlerde olduğu gözüküyor. Genel olarak Türkiye’de bir denge fiyatı sunan bu evlerin fiyatları Türk toplumunun ev tercihlerini yansıtıyor. 4 Odalı evler ise lüks olarak görülmesi nedeni ile 3 odalı evlerin 2 katından fazla fiyatlar sunabiliyor. 2 Odalı evler ve 1 odalı evlerde ise büyük bir benzerlik olsa bile İstanbul, Mersin ve İzmir bu farklılığın dışında fiyatlar sunuyor. Türkiye’de en ucuz 1 ve 2 odalı evler şuan için Ailelerin daha çok olduğu Kayseri, Gaziantep, Mersin gibi şehirlerde olduğu gözüküyor. Ankara, Bursa ve ise yine şehir oranlarına oranla gayet mantıklı fiyatlar sunuyor.