2013-2014’de bahçıvanlık ve meyveler

2013-2014’de bahçıvanlık ve meyveler
7 Eylül 2013 11:03

  Ey Yüce Türk İslam alemi! Yazımızın konusu 213-2014 yıllarında eğitimin önemi hakkında olacaktır.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

Bahçıvanlık (Eğiticilik) yaparak yetiştirdiğimiz (Talebeler) meyvelerin kökleri acı, meyve vermeye başlayınca da meyveleri tatlı olur. Eğiticiliğin bahçıvancılıkla bir farkı olmadığını görerek, yazımızın başlığına bahçıvanlık ve meyveler olarak yazdık; bu yazının önemini, siz saygıdeğer okuyucularımızın takdirine bırakıyoruz!

 

Türk eğiticilerinin görevinde başarılı olabilmesi ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirebilmesi için, öğretmenin yetişme sırasında seçtiği meslekle ilgili birtakım nitelikleri kazanması şarttır.

 

Türk eğiticilerinin, önce kişisel ve toplumsal yaşamlarında kendisine her zaman kılavuzluk edecek ve destek olacak geniş kapsamlı bir genel eğitimden geçmesi gerekir. Böyle bir eğitim yaşantısı, öğretmene uzmanlık alanları ile öteki öğretim alanları arasındaki ilişkileri görebilecek bir anlayış kazandırır. Genel eğitimle elde edilen kavrama kabiliyeti öğretmenin, mesleğinin uyanık, akıllı ve olgun bir eğitici olmasını sağlar.

 

Görevinde başarılı olmak isteyen bir Eğiticinin, Türk kültürü dahilinde ergenin duygusal, düşünsel, bilimsel ve toplumsal yönden nasıl bir gelişme gösterdiğini iyice kavraması gerekir.

 

Bununla birlikte, eğiticinin öğrenme yaşantılarının seçimi ve düzenlenmesi konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Öğretmenin, bilinçli ve maksatlı bir öğretim için öğrenme yaşantılarının seçimi düzenlenmesi ve etkili bir uygulama ortamına aktarılması gibi konularda yeterli teknik bilgileri edinmiş olması şarttır.

 

Öğrencilerin başarısının ölçülmesinde objektif değerlendirme metot ve tekniklerinin kullanılmasını; değerlendirmenin, öğrencileri bir defada başarısızlıklarına göre eleyen kesin sınavlar olarak değil, fakat onların ilgi, yetenek ve kavrama kabiliyetlerine göre yetiştirilmelerinde ve yönetilmelerinde amaç olan ve belli bir öğrenim süresinde yapılan çeşitli ölçme faaliyetlerinin sonucu olarak anlaşılmasını sanayi ötesi toplum ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye’de de bu anlayışa göre ölçme ve değerlendirme sistemimizin kontrollü olması gerekir.

 

Öğretmenlik mesleği, niteliği ve işlevi bakımından, ülkemizin sanayi ötesi toplum olması, ekonomik ve kültürel gelişmesinde etkisi son derece büyük önemli bir meslektir. Öğretmenliğin, mesleki eğitimde de önemi büyüktür. Halk eğitim merkezlerinin pratik eğitim (Uygulama) merkezleri olduğunu yabana atmamalıyız. Türkiye’nin sanayi ötesi bir toplum olabilmesi için, halk eğitim merkezleri bir velinimettir. Türkiye’nin neresinde hangi ürün yetişiyorsa o ürünleri mamüle dönüştürmek için, halk eğitim merkezlerinin önderliklerini ve sorumluluk alan çemberinin genişletilmesi gerekir.

 

Kore nasıl sanayi ötesi toplum bir ülke oldu.? 1960’lı yılların başında savaştan yeni çıkmış ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Ekonomik darboğazdan kurtulmanın yolunu, meslek gruplarına göre, merkez bankasının verdiği destek kredilerini sürekli kontrol edip, üretimi arttırarak, dünyanın önde gelen sanayi ötesi toplum bir ülkesi olmuştur.

 

Eğitim hayatla ilişkilendirilmeli, hayatta kullanılacak bilgi ve becerilerle verimlilik ekseninde bir eğitim kurgulanmalı, her öğrenme birey açısından öğrenme sürecinde anlamlı kılınarak toplumsal kalkınmaya katkı sağlamalıdır.

 

Akçakale, stratejik önemi olan ve Türkiye’nin pamuk üretiminde önde gelen bir ilçesidir. Akçakale,halk eğitim merkezi’nin, bu güne kadar sabun ve diğer genel temizlik maddelerinin üretimi için bir kursun düzenlenmemesi de dikkat çekicidir. Bitkisel temizlik ürünlerin ana hammaddesi bitkisel yağdır. Bir örnek verecek olursak, pamuk yağından sabun, sıvı sabun, petrol ürünü kullanmadan doğal şampuan ve diğer genel temizlik maddelerinin üretilmesinde hiç bir engel yoktur. Petrol orjinli temizlik maddeleri kullanıldığı zaman, üç kat su sarfiyatı ve işin en önemli tarafı, zamanla vücutta çeşitli hastalıklara yol açtığının bilincinde miyiz?

 

Akçakale halk eğitim merkezi tarafından, aromatik tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi ve kullanılması konulu kursun açılması ve halen bu kursun devam etmesi de memnuniyet vericidir. Akçakale ilçesi, bu kadar altyapı imkanı varken ağaçlandırma bakımından mahrum bırakılmıştır. Ağaçlandırmanın olmaması, okula giden öğrencilerimizin başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere, diğer hastalıklar çemberinin genişlemesine sebep olup ve eğiticileri zorluklarla karşı karşıya bırakmaktadır.

 

Buna ek olarak, eğitimci, gelişmekte olan Türk toplumunda öğrencilerin beliren ihtiyaçlarını karşılamakta, bugünkü öğretim programlarının yeterli olup olmadığı konusunda genel bir fikir edinme açısından program geliştirme süreci geniş katılımla bilimsel temelde sürdürülmelidir. Bu süreçte, birlik ve beraberliğin sağlanması ve devamı açısından, kültüre dayalı millet anlayışımızı, bizi biz kılan ”Türk kültürünün” temel değerleri eksiksiz aktarılarak, yarınlar açısından her türlü kültürel saldırıya karşı mukavemetli (Dirençli) ve bu yönde hazır kılınmalıdır. Eğitimdir ki bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı yüksek toplum olarak yaşatır ya da tutsaklığa ve düşkünlüğe sürükler. Bir ülkenin eğitimi sokaktaki insanların, sokaktaki davranışlarından belli olur. Eğitimle suç ve cezaların çemberi daralır ve güneşin önündeki buzlar gibi erir.

 

Halkın Habercisi ailesi olarak, 2013-2014 eğitim yılının Türk gençliğine ve eğitimcilerine, başarı ve mutluluk dolu bir yıl olmasını Cenab-ı ALLAH’tan niyaz eder. Vatan, eğitici şehitleri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, Gazileri minnetle anar, hastalara acil şifalar dileriz.

 

ÖZDEYİŞLER:

 

İşleriniz iyi gidiyorsa eğitim bütçenizi iki katına çıkarın, işleriniz kötü gidiyorsa dört katına… (Peter Sange)

 

Bir şeyi bilmek nasıl beceriyse, onu öğretebilmek de beceridir. (M.T. Cicero)

 

Eğitim, okulun eseri değil, insanın kendinde mevcut faziletin eseridir. (Louis Bromfield)

 

Eğitimin ilk ve en iyi merkezi evdir. (Samuel Smiles)

 

Ahlakını, varlığını (Zenginliğini) ve zevkini kontrol edebilen ve talihsizliklerle mücadele eden, başarılarıyla ALLAH’a şükür edip, gurur ve kibirlenmeyen insanlara eğitimli olduğunu söyleyebilirim. (Numan Aladağ)

 

Bir doktor-Hekim için tedavi ne ise, ruh için de eğitim odur. (Numan Aladağ)

 

İnsanların tedavisi ve eğitimi için, iradesi kuvvetli olmadıkça netice almak zorlaşır. (Numan Aladağ)

 

Eğitim, bir insanın dikdatör olmasına değil, önder olmasına yarar. (Lord Braugham)

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun