2 milyarlık pazarı İstanbul’dan yönetiyor

2 milyarlık pazarı İstanbul’dan yönetiyor
30 Eylül 2014 14:05

Küresel içecek şirketi Coca-Cola, 2 milyar nüfusa sahip 84 ülkeden oluşan Avrasya-Afrika bölgesini, İstanbul’daki merkezinden yönetiyor.

 

Bu yıl Türkiye’deki 50. yaşını kutlayan Coca-Cola, Türkiye’de Çorlu, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Elazığ, Sapanca, Köyceğiz ve Hazar olmak üzere toplam dokuz fabrikada üretim gerçekleştirirken, portföyünde 8 farklı kategoride, 16 farklı marka yer alıyor.

 

Coca Cola’dan yapılan açıklamaya göre, dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden McKinsey firmasının Coca-Cola’nın Türkiye’deki 50. yılına özel olarak yaptığı ekonomik etki analizine göre, Coca-Cola Türkiye Sistemi, ana operasyonları, tedarikçileri ve müşterileri aracılığıyla, doğrudan ve dolaylı olarak 118 bin kişilik istihdam etkisi sağlıyor.

 

Perakende sektöründen reklama, tarımdan lojistiğe birçok alanda Türkiye’nin gelişimine büyük katkılar yapan Coca-Cola Sistemi, Türkiye’de yarattığı ekonomik ve sosyal etkiyi ölçebilmek için dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden McKinsey firmasına 50. yılına özel bir araştırma yaptırdı. Araştırmaya göre, Coca-Cola Türkiye ve şişeleyici ortağı Coca-Cola İçecek’ten oluşan Coca-Cola Türkiye Sistemi’nin yarattığı her 1 lira, ülke ekonomisine 6.8 lira olarak yansıyor.

 

Araştırmanın bulgularına göre, Coca-Cola Türkiye, tarım sektöründe 685 milyon lira katma değer yaratarak 145 bin çiftçi için gelir oluştururken, perakende sektöründe 2.5 milyar lira katma değer yaratıyor.

 

Açıklamada, Coca-Cola Türkiye’nin “Coca-Cola Hayata Artı Vakfı” aracılığıyla 2008-2013 yılları arasında çevre, fiziksel aktivite ve diğer toplumsal projelerle ilgili 58 projeyle, 1.2 milyon kişiye ulaşarak, toplam 20 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi.