2.700 madenci işten çıkarıldı

2.700 madenci işten çıkarıldı
29 Eylül 2014 13:45

Zongolduk’ta, Torba Yasa’nın yürürlüğe girmesinin ardından özel maden işletmelerinin üretimi durdurmasıyla işsiz kalan madenci sayısı 2 bin 700’e ulaştı.

 

Bir işletme de 489 madenciyi toplu işten çıkarmak için Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ne bildirimde bulundu.
Kentte faaliyet gösteren 22 özel kömür işletmecisinin, sektöre ekonomik yükümlülük getiren Torba Yasa ile birlikte maliyetlerinin arttığı gerekçesiyle üretimi durdurmasının ardından işten çıkarılan madenci sayısı 2 bin 700’e ulaştı.

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu ile yaşadığı uyuşmazlık nedeniyle 29 madenciyi işten çıkaran Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi’ndeki HEMA Kömür İşletmeleri’nin de torba yasanın yürürlüğe girmesinin ardından geçen 19 Eylül’de, 489 maden işçisini toplu işten çıkarmak için Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ne bildirimde bulunduğu ortaya çıktı. Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, şirketin 686 personelden 197’sini işyerinde tutup, geri kalanını çıkarmak için bildirimde bulunduğunu söyledi. Demirsu, bildirim yapıldıktan sonra işten çıkarma sürecinin 1 ay olduğunu belirtti.

 

İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN BAŞVURUYORLAR

 

Torba yasanın ilk mağdurları olan maden işçilerinden bazıları ise işsizlik maaşı alabilmek için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne başvuruyor. Şimdiye kadar 434 maden işçisi fondan yararlanmak için başvuru yaptı. Müdür Demirsu, 434 kişiye çalıştıkları prim gün sayısına göre 400 ile 900 lira arasında işsizlik maaşı bağlanacağını, en az 6, an fazla 10 ay bu fondan yararlanacaklarını söyledi.

 

‘İYİLEŞTİRME OLURSA İŞÇİLERİ TEKRAR ALACAĞIZ’

 

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, maden işletmelerinin sorunlarıyla ilgili olumlu açıklamalar yaptığını belirterek, “Meclis’in açılmasını bekliyoruz. Eğer bir iyileştirme söz konusu olursa çıkardığımız işçileri tekrar işe alacağız. Şu anda almış olduğumuz üretim durdurma kararı halen devam ediyor. İyileştirme bekliyoruz” dedi.