2, 3, 4, 8 ve 12’nci sınıflardan yüz yüze eğitime ‘sorunlu’ merhaba!

2, 3, 4, 8 ve 12’nci sınıflardan yüz yüze eğitime ‘sorunlu’ merhaba!
12 Ekim 2020 09:44

Okullarda 2, 3, 4, 8 ve 12’nci sınıflar bugün yüz yüze eğitime başladı. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, ikinci aşama için gerekli önlemlerin alınmadığını dile getirdi. Eğitim uzmanı Salim Ünsal ise sosyal mesafeyi sağlayacak altyapının da oluşturulması gerektiğini aktardı.

 
Anasınıfı ve 1’inci sınıfların ardından 2, 3, 4, 8 ve 12’nci sınıflar için de yüz yüze eğitimde ikinci aşama bugün başladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından kapsamı genişletilerek başlatılan yüz yüze eğitimde sağlığın nasıl sağlanacağı ise merak konusu.

Covid-19 salgınında yüz yüze eğitimde geçilen ikinci aşamayla birlikte velilerin tedirginliği arttı. Öğretmen ve öğrencilerin ise salgından nasıl korunacağı akıllarda soru işaretine neden oldu.

BirGün’e konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ile eğitim uzmanı Salim Ünsal, okulların yüz yüze eğitimin genişletilmesine hazır olmadığını, gerekli hazırlıkların yapılmadığını söyledi.

 

 

OKULLAR HAZIR DEĞİL

 
Yüz yüze eğitim için gerekli hazırlıkların yapılmadığına vurgu yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, ikinci aşamayla birlikte çok daha büyük bir çoğunluğun yüz yüze eğitime başlamasıyla karşı karşıya olunduğunu hatırlattı. Aydoğan, yapılan saha çalışmalarında okulların seyreltilmiş ve aşamalı dahi olsa yüz yüze eğitim için hazır olmadığını gördüklerini söyledi.

Pandemi yönetimi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı’na tepki gösteren Aydoğan, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her okulda Covid-19 mücadele kurullarının kurulduğunu ifade etmişti. Ancak biz böyle bir şeyin olmadığını görüyoruz. Gerekli önlemler alınmadan başlayan bir yüz yüze eğitimle karşı karşıyayız. MEB ve Sağlık Bakanlığı görevlerinin gereğini yapmayarak sürecin sorumluluğunu velilere bırakıyor. Söz konusu öğrencilerin eğitim hakkı olduğunda kamu kaynaklarını kullanmama konusunda bir ısrar görüyoruz. Sürecin yönetimi sermaye ve siyasi iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda yürütülmeye devam ediyor” dedi.

 

 

Okulların henüz fiziki olarak sağlık koşullarını sağlayacak yeterli donananıma getirilemediğine dikkat çeken eğitim uzmanı Salim Ünsal ise aslında okulların tam olarak açılmadığını aktardı.

Ünsal, şunları dile getirdi: “Okullar açılıyor. Ancak iki gün okula gidecekler. Bu açıdan bakıldığında okulun tam anlamıyla açıldığını söyleyemeyiz. Her şey normalleşmişken eğitimde normalleşemiyoruz. Çünkü gerekli tedbirleri almadık.”

İlk olarak okullardaki kalabalık öğrenci gruplarının dağıtılması gerektiğini söyleyen Ünsal, sosyal mesafeyi sağlayacak altyapının da oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. “Şeffaflık olmalı” diyen Ünsal, “Vakalar veliler ve öğrencilerle paylaşılmalı. Bizim bu döneme has yeni bir müfredat oluşturarak eğitimi yürütmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.