17 Aralık operasyonunu yapan polis müdürü sorgulandı

17 Aralık operasyonunu yapan polis müdürü sorgulandı
19 Nisan 2014 13:16

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu yapan polis müdürünün, müfettişler tarafından sorgulandığı ortaya çıktı.

 

Cumhuriyet Gazetesi bugün sürmanşetten Çiğdem Toker imzasıyla yer alan haberde, 11 Nisan tarihli tutanakta 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna imza atan dönemin İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı hakkında başlatılan soruşturma çerçevesinde 4 polis müfettişinin kendisi soruduğu sorular ve Polis Müdürü’nün cevapları bulunuyor.

 

İşte haberin ilgili bölümü…

 

POLİS MÜDÜRÜNE SORULAN SORULAR

 

11 Nisan 2014 tarihli “ifade tutanağı” elimizde… 309 sayfalık fezlekenin her sayfasında “paraf”ı bulunan ve bunun bedelini “açığa alınmakla” ödeyen İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı hakkında başlatılan “disiplin soruşturması”, hukuk devleti açısından ibret verici… 4 polis müfettişinin Saygılı’ya yönelttiği 4 soru, hükümetin korkusunu açık eder nitelikte.

 

Hani “adrese teslim ihaleler” vardır ya… Verilmek istenen firmanın özelliklerinin tarif edildiği… İşte “ifade tutanağı”ndaki 4 soru, aynen öyle. TBMM gündemindeki “fezleke”nin geçersiz kılınması, okunmaması amacına yönelik olduğu her halinden belli.

 

Buyrun:

 

– Bu rapor kimin imzasıyla düzenlendi? Astlarınıza talimatınız oldu mu? Cumhuriyet başsavcılığının talimat yazısı var mı? Hangi gerekçeyle yazdınız?

 

– 309 sayfalık raporun her sayfasında imzanız ve parafınız mevcuttur? Bu raporun hazırlanması ve gönderilmesiyle ilgili, sıralı amirlerinize bilgi verdiniz mi?

 

– Bu dosya içeriğinde, yasama dokunulmazlığı, özel soruşturma ve kovuşturmaya tabi olan Çağlayan ve Güler’i suç örgütü yöneticiliği, Bağış’ı suç örgütü üyesi olarak gösterdiğiniz, yetkinizi ve görevinizi kötüye kullandığınız, suç isnadında bulunduğunuz düşünülmektedir. Bu hususta ifadenizi veriniz.

 

– 309 sayfalık raporun hazırlanış tarihi ve savcılığa gönderiliş üst yazı tarihinin 18 Aralık 2013 olduğu görülmüş. Bu raporu ve üst yazıyı, tayin emrinin tebliğ edilmesinden önce mi, sonra mı imzaladınız? İfadenizi veriniz?

 

“SORUŞTURMAYI PAYLAŞMADIM ÇÜNKÜ”

 

3 bakanla ilgili fezlekede imzası bulunan ve bunun bedelini “açığa alınmakla” ödeyen Saygılı’nın, “ifade tutanağı”ndaki cevapları ise “ders” niteliğinde.

 

Demiş ki Saygılı:

 

“Yapılan işlem, idari değil adli işlem kapsamında olduğundan, adli amirim olan soruşturma savcısına safahatından bilgi verdim. Kendisinin gizliliğe azami riayet emri vardı. Kesinlikle, başka bir makamla soruşturma bilgilerinin paylaşılmaması talimatı vardı. Bu talimat, soruşturma bilgilerinin deşifre edilmesine yönelik, şüpheliler ve yakınları tarafından girişimlerde bulunulması üzerine verilmişti. Bu sebeple, idari ve mülki amirlerimle, bu konu paylaşılmamıştır.”

 

Geçen haftalarda Başbakan Erdoğan hakkında dava açan Saygılı’nın, “üç bakan hakkında suç isnadında bulundunuz” sorusuna verdiği yanıt ise şöyle:

 

“Kendileriyle ilgili özel soruşturma usulleri izlenmiş, soruşturma sırasında, tutma, gözaltına alma, sorgulama gibi temsil özelliklerine halel getirecek hiçbir tedbir uygulanmamıştır. Hatta, hukuk sistemimizin cevaz verdiğ koruma tedbirlerine ve ikametlerinde arama tedbirlerine başvurulmamamıştır.”

 

Hatırlarsınız, üç bakanla ilgili “fezleke”nin okunması konusu, yerel seçim öncesi TBMM’de gergin tartışmalara sahne olmuş, “okunmadan” geçilen bu “fezleke”nin akıbeti, mayıs ayında kurulacak komisyona havale edilmişti.

 

11 NİSAN TARİHLİ İFADE TUTANAĞI

 

Saygılı hakkında yukarıda aktardığımız 11 Nisan tarihli ifade tutanağı gösteriyor ki hükümet bu “fezleke”yi geçersiz kılmanın yolunu bulmak için taktik-stratejik bir hamle geliştiriyor. Hesap ise şu: Saygılı hakkındaki idari soruşturma sonuçlanıp bir adli soruşturmaya dönüşürse ve Saygılı cezalandırılırsa, üç bakan hakkındaki “fezleke” geçersiz olacak. Böylece komisyon kurulacak olsa bile “fezleke” okunamaz hale gelecek.

 

Kaynak: Cumhuriyet