17 Ağustos Depremi ve Ecevit

17 Ağustos Depremi ve Ecevit
17 Ağustos 2014 15:40

Sevgili okurlar; bugün 17 Ağustos depreminin 15. yıl dönümü.

 

 

Osman ERCAN H&H YORUM

 

 

Dünyanın en büyük felaketleri arasında gösterilen,can ve mal kayıplarıyla hepimizi yasa boğan ve pek çoğumuzun yakınlarını hayattan koparan bu afetin üzerinden 15 sene geçmesine karşın ihmaller zinciri sürüp giderken Türkiye jeolojik ve topografik yapısıyla ve de deprem riskine karşı dirençsiz yapılarıyla oluşabilecek yeni afetlere karşı ”SOS” vermektedir.

 

 

Felaketin olduğu günü bugün olmuşcasına hatırlayan biri olarak acının en taze ve derinden yaşandığı o güne belgelerle yeniden ulaşmaya çalıştım. Biliyoruz ki dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit sancılı hükümet sürecinde 17 Ağustos depremiyle yeni bir sınavla karşı kaşıya kalmış ve dönemin siyasileri için de bu süreç sancılı geçmişti.

 

 

Tabi bu sınavı şahsım adına neticelendirmek depremi Ankara’da yaşayan ve deprem bölgesinin acısını ekranlardan gördüğü kadarıyla hissedebilen birisi olarak bana düşmez. Bu yazımdaki amaç tamamen bilgi paylaşımı olup , ” o dönemde hiçbir şey yapılmadı” algısını biraz olsun insaflı bir hale getirebilmektir… Bunun için de kitaplığımdan 2002’de Ecevit hayattayken basılmış ve DSP’nin iktidarda bulunduğu süreçte yaptığı icraatları anlatan aynı zamanda da bir seçim bildirgesi niteliği taşıyan ”Sessiz Devrim” kitabını döneme dair zihin tazelemek için raftan indirdim…

 

 

Kitaptan konuyla ilgili bazı bölümleri paylaşmak istiyorum :

 

Depremzedeler için 3.5 katrilyon harcandı.

 

* Körfez ve Düzce depremlerinden etkilenen yurttaşlarımız için 3.5 Katrilyon para harcandı.Bu miktarın sadece yaklaşık 200 trilyon lirası bağıştır.

 

* Depremzedelerin barınması için önce 44 bin prefabrike konut kısa sürede yapıldı,daha sonra 40 bin kadar kalıcı konutun yapımı tamamlandı. Konutları kendi yapanlara,hazır konut alanlara,orta hasarlı konutlarını onaranlara geniş yardım sağlandı.

 

* Yeni okullar ve ek dersliklerle 5 bin 300 derslik yapıldı. Böylece deprem bölgesinde 200 bin öğrencilik yeni kapasite yaratıldı. 16 prefabrike sağlık tesisi,2 kalıcı hastane yapıldı,18 hastanenin yapımı tamamlandı ve depremden zarar gören bölgelerde altyapı yatırımları da hızla sürdürüldü.

 

* Depremzedelerin vergi borçlarıyla SSK ve Bağ-Kur prim borçları ertelendi.

 

* Deprem bölgesindeki yükümlülerin deprem öncesi vergi dönemiyle ilgli vergi borçları hemen hemen tümüyle silindi. Ziraat ve Halk Bankalarınca kredi borçları ertelendi.200 trilyon liradan fazla yeni kredi açıldı.

 

* Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan depremzedelere yapılan sosyal yardımlar 2001 yılı sonu itibarıyla 275 trilyon liraya ulaştı.

 

* Olası depremlere karşı daha etkili bir kamu örgütlenmesi için önlemler alındı. Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü kuruldu.

 

* Depremler sırasında sivil savunma örgütlerine büyük önem verildi.Bu örgütler, Türkiye’nin her yerinde ihtiyaç olduğu zaman en önce aranan birim haline getirildi. Ayrıca sivil toplum örgütlerini de felaketzedelerin imdadına yetişmeleri için gerekli olanaklar sağlandı.

 

* Zorunlu deprem sigortası getirildi.

 

* Depremlerin yanı sıra son yıllarda çok sayıda sel felaketi ile bazı kuraklık olayları yaşandı. Hükümet (ANAP,DSP,MHP) bu felaketler için de ilave harcamalar yapmak zorunda kaldı.

 

Şimdilik bunları paylaşmak istedim. Polemikler,asılsız suçlamalar ve çirkin üsluptan dolayı ayrışmalar toplumda tehlikeli bir hal aldığı için yorumlarla değil de bir kaynakla ulaşmak istedim sizlere.

 

Söz uçar , yazı kalır derler. Nitekim bu yazı da yakın tarihimize dair küçük bir not olarak kalacaktır.

 

17.08.2014 Ankara

 

[email protected]

 

Osman ERCAN twitter

 

- Sessiz Devrim: DSP’nin Ülke Sorunlarına Yaklaşımları ve Çözüm Önerileri Demokratik Sol Parti 2002 Seçim Bildirgesi

 

Ayrıca bkz:

 

Ecevit : Devlet gücünü kanıtlamıştır 

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=-175395

 

 

http://www.deprem.gov.tr/Sarbis/DDK/Belgeler/turkiyenin_deprem_gercegi_paneli_kitabi.pdf

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Koalisyon öcü müdür yoksa uygarlık mıdır?
Çok seçenekli seçim
Ankara Sohbetleri 2- “Başka Kent Ankara” (Feridun Büyükyıldız)