’15 yılda kaçırılan 4 bin 398 adet eser geri geldi’

’15 yılda kaçırılan 4 bin 398 adet eser geri geldi’
30 Ağustos 2019 09:58

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Ülkemizden yurt dışına kaçırılan ve farklı müzelerde sergilenen tarihi eserler ile yurt dışından iadesi sağlanan tarihi eserlere ilişkin’ Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine cevap Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’dan geldi.

 

 

 

CHP’li Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Kültür ve turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 2004-2019 yılları arasında 4398 adet kültür varlığının ülkemize iadesinin sağlandığını söyleyerek, “Kültür varlıklarının iadesine yönelik çalışmalar 1970 sözleşmesi ruhuna uygun olarak yürütülmektedir. Ancak, Unesco 1970 sözleşmesi kapsamında iade edilen eserlere ilişkin ayrı bir istatistik tutulmamaktadır” dedi.

 

 

KAÇ TARİHİ ESER GELDİ?

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizden yurt dışına kaçırıldığı saptanan ve farklı müzelerde sergilenen tarihi eser sayısı ne kadardır? Ülkemizde sergilenen tarihi eserlerden son 15 yılda yurt dışından getirilen tarihi eser sayısı ne kadardır? 1979 Unesco sözleşmesinden sonra ülkemize toplam kaç tarihi eserin geri getirilmesi sağlanmıştır? Halen bakanlıkça bilimsel dosyası hazırlanıp yurt dışındaki müzelerden iadesi istenen eserler var mıdır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.

 

 

“15 YILDA 4 BİN 398 ADET TARİHİ ESER ÜLKEMİZE İADE EDİLDİ”

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “Yurt dışına çıkarıldığı tespit edilen kültür varlıklarımızın ülkemize iadesine yönelik olarak Bakanlığımız tarafından içişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla koordineli ve çok yönlü olarak yürütülen çalışmalar ve gönüllü iadeler neticesinde 2004-2019 yılları arasında 4398 adet kültür varlığının ülkemize iadesi sağlanmıştır.

Kültür Varlıklarının Kanunsuz İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması İçin Alınacak Tedbirlerle İlgili Sözleşme ‘ye, ülkemiz 21 Nisan 1981’de taraf olmuştur.

 

 

“UNESCO 1970 SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA İADE EDİLEN ESERLERE İLİŞKİN İSTATİSTİK VERİ YOK!”

 

 

1970 Unesco sözleşmesi, taraf ülkeler arasında bilgi alışverişinde bulunarak karşılıklı işbirliğinin güçlenmesine imkân sağlayacak bir platform oluşturmaktadır. Ülkelerin ulusal kanunlarına intibak ettirilmesi gereken sözleşme doğrudan işletilememektedir.

Kültür varlıklarının iadesine yönelik çalışmalar 1970 sözleşmesi ruhuna uygun olarak yürütülmektedir. Ancak, Unesco 1970 sözleşmesi kapsamında iade edilen eserlere ilişkin ayrı bir istatistik tutulmamaktadır.

1980 yılından itibaren iadesi sağlanan eserlere ilişkin detaylı bilgilere https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-44470/yurt-disindan-iadesi-saglanan-eserler.html adresinden ulaşılabilmektedir.

 

 

“ALMANYA, ABD, AVUSTURYA, BELÇİKA, BULGARİSTAN, FRANSA, İNGİLTERE VE İTALYADAN İSTEDİK”

 

 

Bakanlığımız tarafından, Almanya, ABD, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Fransa, İngiltere ve İtalya’nın da aralarında bulunduğu farklı ülkeler nezdinde ülkemiz kökenli eserlerin iadesine yönelik girişimde bulunulmuş olup çalışmalar devam etmektedir.

 

 

“TALAN VAR!”

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik kriz ile define avcılığının yaygınlaştığını ve Anadoluda çok yerde kaçak kazı izlerine rastlandığını belirtti. Gürer, “Yurt dışından ülkemize iadesi sağlanan 4 bin 398 adet eser; bilinen ve takibe alınan eserler, demek ki bu kadar eserin ülkemizden kaçırıldığı ispatlanmış, bu da gösteriyor kii bu alanda ciddi bir boşluk var. Yasal düzenlemeler ile denetim ve takipler artırılmalı, ülke genelinde bilinen yerlere definecilerden önce bakanlık bilimsel kazı ile ulaşmalıdır. Toplumsal tarihi açığa çıkarma ve sahiplenme sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.