132 çocuğu katlettiler

132 çocuğu katlettiler
17 Aralık 2014 10:00

Pakistan Talibanı Peşaver’de okul basıp çocuk avına çıktı, en az 132 öğrenci ve 9 personel öldü.

 

Eğitim kurumları gitgide daha çok radikal İslamcı saldırıların hedefi haline gelirken, Pakistan Talibanı’nın (Tehrik-i- Taliban Pakistan/TTP) ordu idaresindeki bir okula saldırıp küçük çocukları katletmesi tüm dünyayı dehşete düşürdü. Pakistan’da askeri karargâhların bulunduğu Peşaver kentinde ordu idaresindeki bir okula hükümet güçlerinin üniformaları içinde sızan militanlar, önce intihar saldırısı olduğu sanılan büyük bir patlama gerçekleştirdi. Ardından tekbir getirerek sınıf sınıf dolaşıp çocuklara ateş açtı. En az 132 çocuk ile 9 personel öldü, 121 çocuk, 3 personel ve 7 komando yaralandı.

 

Karma eğitim

 

Kurbanların yaşı 12-16 arasında değişirken 2 yaşında bir çocuk da var. Ordu, 8 saate yakın süren şiddetli çatışmaların ardından hepsi intihar bombacısı yelekli 7 militanın öldürüldüğünü açıkladı.

 

Peşaver’in Varsak Yolu üzerinde 1100 kişinin bulunduğu okul, askeri personelin ve sivillerin çocuklarına eğitim veren Ordu Kamu Okulları ve Yüksekokulları Sistemi’ne bağlı ülke çapında 146 okuldan biri. Genelde bu okullara subay ve astsubayların çocukları gidiyor, kız-oğlan karma eğitim veriliyor, askeri yetkililerin eşleri de öğretmenlik yapıyor. Pakistan Talibanı sözcüsü Muhammed Horasani, “çocuk katliamının” sorumluluğunu üstlenirken, ordunun Kuzey Veziristan’da düzenlediği operasyonlarda ölen Taliban savaşçıları, eşleri ve ailelerinin intikamını almakla gerekçelendirdi. Horasani, “Sevdikleriniz öldürüldüğünde ne kadar korkunç olduğunun acısını hissetsinler diye bunu yapıyoruz. Bizim ailelerimiz nasıl yas tutuyorsa onların da aileleri yas tutsun diye bu yola başvuruyoruz” dedi. Haziranda başlayan ve resmi rakamlara göre 1600’den fazla militanın öldürüldüğü operasyonu ordu “büyük başarı” olarak sunuyordu. Taliban ise asker yerine çocukları hedef aldı.

 

Ölü numarasıyla kurtuldu

 

Kan gölüne dönen okulda çocukların başlarından vurulduğu, en az bir öğretmenin öğrencilerinin önünde diri diri yakıldığı yönünde tanıklıklar var. Askerlerin operasyon düzenlemesi üzerine birkaç militan intihar saldırısıyla karşılık verirken bazı çocuklar da parçalandı ve yandı. 16 yaşındaki Şahruh Han, çocuk avına çıkan militanlardan ölmüş numarası yaparak canını kurtardığını anlattı. Dört adamın içeri dalmasıyla sıraların altına girdiklerini belirten Şahruh, şunları söyledi: “Bir öğretmenim elinden vurulmuş ve ağlıyordu. Militan ona ağlaması durana dek ateş etti. Etrafım ölü ve yaralı arkadaşlarımla kaplanmıştı. Bir çift kocaman siyah botun bana doğru geldiğini gördüm. İki bacağıma ateş edince ölmüş numarası yaptım. Çığlıklarımı bastırmak için de kravatımla ağzımı tıkadım. Kocaman botlu, öğrenci aramaya ve bedenlerine kurşun yağdırmaya devam ediyordu. Mümkün olduğunca hareketsiz durup gözlerimi kapadım. Beni de yeniden vurmasını bekliyordum, tüm vücudum titriyordu. Ölümü çok yakından gördüm ve bana yaklaşan siyah botları asla unutmayacağım, bana yaklaşan ölüm gibiydi.”

 

Çocukların kaldırıldığı hastanelerde evlatlarını kana bulanmış gören anne babalar gözyaşlarına boğuldu, sinir krizi geçirdi. 12 yaşındaki oğlu ölen 40 yaşındaki anne Irşadah Bibi, acı içinde yüzünü dövüp kendini ambulansın önüne attı, “Allahım oğlumu neden benden aldın? Çocuğumun ve tüm bu çocukların günahı nedir” diye haykırarak ağladı.

 

Türkiye’de milli yas

 

Başbakan Navaz Şerif “Vahşilerin sebep olduğu ulusal trajedi” derken şöyle konuştu: “Onlar benim de çocuklarımdı. Bu benim de kaybım. Tüm ulusun kaybı.” Şerif “Son terörist ölene dek savaş devam edecek” diye ekledi. Pakistan’da kız çocuklarının eğitimini savunduğu için 2012’de Taliban tarafından başından vurulan ve bugün Nobel Barış Ödülü’nün 17 yaşındaki sahibi olan Malala Yusufzay, “Erkek ve kız kardeşlerim olan o çocukların yasını tutuyorum, biz asla yenilmeyeceğiz” dedi. ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Pakistan halkının yanında olduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun “Böyle bir vahşeti hiçbir şey haklı gösteremez. Eğitim alan savunmasız çocuklara korkunç ve alçakça bir saldırı. Dünyanın kalbi sevdiklerini kaybeden anne babalarla birlikte çarpıyor” dedi. Pakistan’la kavgalı olan komşuları Hindistan ve Afganistan da saldırıyı kesin dille kınadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün Türkiye’de 1 günlük “milli yas” ilan etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Pakistan liderlerini arayıp üzüntülerini iletti.

 

En büyük katliam

 

Okul katliamı, TTP’nin tırmanışa geçtiği 2007’den beri şiddet döngüsüne binlerce kurban veren Pakistan açısından bile şoke edici. Pakistan’ın 67 yıllık tarihinde en fazla can alan terör saldırısı oldu. Ekim 2007’de yine Taliban’a mal edilen Başbakan Benazir Butto’ya suikast girişimi niteliğindeki patlamada 139 kişi ölmüştü.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet