13 yaşındaki çocuk IŞİD’i anlattı

13 yaşındaki çocuk IŞİD’i anlattı
29 Ağustos 2014 17:19

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) “eğitim” kampından kaçan ve güvenliği için gerçek ismi kullanılmayan 13 yaşındaki Muhammed adlı çocuk, yaşadıklarını anlattı.

 

 

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) çocukları “eğitmek” ve örgüte katmak için götürdüğü kamplardan birinden kaçan ve güvenliği için gerçek ismi kullanılmayan Muhammed adlı çocuk, yaşadıklarını CNN’e anlattı. Örgüt zoruyla Suriye’nin kuzeyinde bir kampa götürülen 13 yaşındaki gerçek ismi açıklanmayan çocuk, Türkiye’ye kaçmayı başarmış.

 

 

Söyleşiye, “Arkadaşlarım ve ben camide ders çalışıyorduk ve bize, cihada katılmamız gerektiği konusunda ders verdiler. Ben gitmek istedim, ancak babam izin vermedi” sözleriyle başlayan Muhammed, babasının, oğlunu IŞİD kampına göndermeyi reddetmesi üzerine, örgütün evlerine geldiğini belirtti. İsminin açıklanmasını istemeyen Muhammed’in babası, “Bana, çocuğumun kampa gitmesini engellersem kafamı keseceklerini söylediler” dedi. Küçük çocuk bu olaydan sonra kampa katılmış.

 

 

KORKUNÇ ŞEYLER İZLETİLDİ

 

 

Muhammed, “30 gün boyunca uyandık, koştuk ve kahvaltı yaptık. Daha sonra Kuran ve Hadis eğitimi gördük. Başta Kalaşnikoflar olmak üzere silahlar ve diğer askerî ekipmanlar konusunda dersler aldık” diyerek kampta yaşadıklarını hakkında bilgi verdi ve militanların bazılarının çocuklara korkunç şeyler izlettiklerini belirtti.

 

 

Muhammed, “Küçük çocukları kampa getirip kırbaçlarlardı. Camiye gittiğimizde, ertesi gün belirli bir saatte, belirli bir yere gelip kafa kesmelerini, kırbaçlamalarını ve recm cezalarını izlememizi emrediyorlardı. Ramazan’da oruç tutmayan bir genç adam gördük, onu üç gün boyunca çarmıha gerdiler. Zina yaptığı için bir kadının taşlanmasını izledik” diyerek kamplardaki çocukların yaşadıkları hakkında bilgi verdi. Çocukların, kendini halife ilan eden Ebu Bekir el-Bağdadi’ye bağlılığını ilan ettiğini söyleyen Muhammed, “kafirlerle” neden savaşmaları gerektiğini hiçbir zaman anlamadığını belirtti. Muhammed, çocukların “eğitimlerini tamamladıktan sonra savaşa gittiklerini” ve arkadaşlarından birinin bu şekilde hayatını kaybettiğini de sözlerine ekledi.

 

 

BİR ÇOCUK NASIL KAMPA GİTMEK İSTEYEBİLİR?

 

 

Oğlunu kamptan kaçırmayı başaran ve Türkiye’ye gelen baba, Muhammed’i kampta ziyaret etmek istediğinde militanlar tarafından engellendiğini açıkladı. Baba, “O yalnızca bir çocuk olsa da, onu cennette olacağını söyleyip kandırarak intihar bombacısı yapabilirlerdi” dedi ve kampta yaşadıklarının oğlunda kalıcı psikolojik hasar bırakmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Baba, Muhammed’in ilk günlerdeki kampa gitme isteği hakkında ise “Bir çocuk nasıl kampa gitmek isteyebilir? O bir çocuk, bu mümkün değil. Yalnızca arkadaşlarını ve kendiyle aynı yaştaki çocukları görüp eğlence için gitmek istedi. Savaşın ve silahların eğlence olduğunu düşündüler” ifadelerini kullandı.

 

 

Şu anda ne yapacağını bilmeyen Muhammed, okula gitmek için çok yaşlı olduğunu düşündüğü için eğitimine devam etmek istemiyor. Babasının mesleği olan ticareti öğrenebileceğini düşünen çocuk, “Dinimi seviyorum. IŞİD gelmeden önce babamla namaza giderdim. Babam bana dinin savaşmak hakkında olmadığını, aksine sevmeyi ve affetmeyi gerektirdiğini öğretti” dedi.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet