10 günlük tatil şekerciyi vurdu!

10 günlük tatil şekerciyi vurdu!
31 Ağustos 2017 10:18

Bayram dönemlerinde 250 milyon liraya ulaşan şeker satışları, uzun tatiller nedeniyle düşme sinyali verirken, Türkiye yılda 7 milyar liralık şeker, bisküvi ve çikolata tüketiyor.

 

 

Sayime Başçı / Sözcü

 

 

Yaklaşık 725 milyon liralık büyüklüğe ulaşan şeker pazarı da uzun bayram tatillerinden nasibini aldı. Turizm sektörünün canlanması için idari izin kararı ile 10 güne çıkarılan tatil süresi pek çok özel sektör şirketi tarafından da uygulanınca, çalışanlar kıyılara ve kültür turlarına akmaya başladı. Böyle dönemlerde, bayramlaşma ziyaretlerinin ikinci plana düştüğünü ve şeker satışlarında daralma yaşandığını aktaran Mondelez International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, “Bu Ramazan Bayramı’nda da oldu, tatil yapmak iyi ekonomi canlanıyor ama şeker satışları düşüyor. Biz çok memnun değiliz bayramların birleştirilmesinden. Biz iki bayramda yaklaşık 150 milyon liralık bayram şekeri satıyoruz” diye konuştu.

 

 

475 MİLYONLUK ŞEKER

 

 

Perakende sektöründe bir canlılık yaşandığını ve bu durumun satışlara da yansıdığını aktaran Karagöz, geçen yıla göre tonaj bazında bayram şekeri satışlarının yüzde 20 arttığını kaydetti. “Uzun bayram tatili olmasaydı bu artış ne kadar olabilirdi biz bunu öngöremedik. Biraz ortalık sisli” diye konuşan İhsan Karagöz, Mondelez’in de Kent markası ile faaliyet gösterdikleri Türkiye’deki toplam şeker satışlarının yüzde 50’sinin iki bayram döneminde gerçekleştiğini kaydetti. Şekerleme sektörü ile ilgili de bilgi veren İhsan Karagöz, bayram şekeri haricindeki toplam pazarın, 475 milyon liraya ulaştığını dile getirdi. Karagöz, burada pazar paylarının Mondelez olarak yüzde 29 olduğunu aktardı.

 

 

MERDİVEN ALTI ÜRETİM

 

 

Bayramlarda satılan şekerlerin içinde ne kadarının merdiven altı ürünlerden oluştuğunu bilemediklerini ve orada çok büyük bir ekonomi olduğunu aktaran Karagöz, burada yeni bir proje ile geçen Ramazan Bayramı’nda kasaba pazarlarında şeker satışlarına başladıklarını hatırlattı. Bu projeyi ‘bizim bilmediğimiz yeni sulara açıldık’ diye anlatan Karagöz, elde ettikleri sonuçlara ilişkinse şu yorumu yaptı: “İlk bayram satışlarında çok başarılı olduk ve pazar satışlarına başladığımız bölgelerde yüzde 140’lık büyüme elde ettik. İki bayramda toplam 11 bin ton şeker satılıyor. Kasaba pazarlarında, Ramazan Bayramı’nda toplam 12 ton şeker satıldı. Bayramda 6 bin tane tezgahımız kuruluyor ve 6 bin de elemanımız duracak başlarında.”

 

 

SAKIZA 1 KOYUP 5 KAZANACAK

 

2016 yılının oldukça zorlu olduğunu bu yıl ise yüzde 5 – 10 arasında bir büyüme beklediklerini belirten Karagöz, Türkiye’nin grup içinde 600 milyon liralık ciroya ulaştığını açıkladı. İhracatta ciddi ataklar olduğunu ve burada Fransa’ya yeni bir ihracat kanalı açmak için yatırıma gideceklerini söyleyen Karagöz, şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki kapasitemizi ikiye katlayabilir durumdayız. Türkiye’de sakız kapasitemizi yüzde 10 artıracak bir yatırım planlıyoruz. Bu da tamamen ihracata yönelik bir yatırım olacak. Global markalarımız olan ‘Hollywood’ ve “Trident” markalarımızın üretimini Türkiye’ye kaydıracağız. Bu iki marka ile yaklaşık 5.5 milyon Euro ihracat yapacağız. Toplamda ise 1 milyon liralık yatırım hedefliyoruz.”