1 numaralı şüpheli!

1 numaralı şüpheli!
20 Temmuz 2017 16:05

Takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmalarında adı geçen iş adamlarının şahsi ve şirket hesaplarını usulsüz bir şekilde incelemeye aldıkları gerekçesiyle 31’i tutuklu 32 BDDK murakıbı hakkındaki soruşturma tamamlandı.

 

 

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ / PDY yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu)’nda görevli 32 yeminli murakıbın soruşturması tamamlandı. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede bir numaralı şüpheli olarak FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen yer aldı. 31’i tutuklu 32 eski BDDK murakıbı da şüpheli olarak yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 24 yeni ve eski bakan müşteki olarak yer aldı. Yine hesapları usulsüz incelenen iş adamları Nihat Özdemir, Ethem Sancak, Cemal Kalyoncu, Mehmet Cengiz ve Muharrem Usta ile Emine Erdoğan’ın özel kalem müdürü Ela Çakıcı, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Arıncı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Abdülkadir Kart’ın da arasında olduğu 30 kişi ile bu kişilere ait 31 şirket de müşteki tüzel kişilik olarak yer aldı. Hesapları usulsüz incelenen Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile Halkevleri Vakfı da müşteki vakıflar olarak yer aldı.

İSTENEN CEZALAR

FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen için, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” ve “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçlarından ise 43 yıldan 73 yıla kadar hapis cezası talep edildi. 32 eski BDDK Murakıbı hakkında ise, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilirken, “Silahlı terör örgütüne üye olma” ve “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçlarından çeşitli oranlarda hapis cezaları talep edildi.

“AMAÇ, HÜKÜMETİ ULUSLARARASI KAMUOYUNDA BASKI ALTINA ALMAK”

İddianamede, “Yapılan usulsüz sorgulamalarla, FETÖ’nün 17/25 Aralık kumpas soruşturmalarına delil temin etmek istemesi ve usulsüz sorgulamayla elde ettiği bilgiyi de kumpas soruşturmasında olduğu gibi, ulusal ve uluslararası kamuoyunda yolsuzluk ve usulsüzlük algısı oluşturmak için kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini baskı altına alıp, görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellenmek istemesidir” denildi.

17 BANKADA 60 GERÇEK VE TÜZEL KİŞİ HESABINDA SORGULAMA YAPILDI

İddianamede yer alan BDDK raporunda, aralarında yeminli murakıp ve yardımcı yeminli murakıpların 17 bankada, 1 Ocak 2013 ile 30 Haziran 2014 tarihleri arasında 317 kez incelemede bulunduğu, inceleme sırasında murakıpların hesaplarda toplamda 5270 adet sorgulama yaptıkları, bunlardan 60 gerçek ve tüzel kişinin hesabında ise olağandışı bir şekilde inceleme yaptıklarının log kayıtlarıyla tespit edildiği belirtildi.

EN SIK VE YAYGIN SORGULAMA 17-25 ARALIK DÖNEMİNDE YAPILDI

2013’ün Haziran, Kasım ve Aralık aylarında yaygın sorgulama yapıldığına dikkat çekilen BDDK raporunda, en yoğun sorgulamanın Aralık ayında gerçekleştiği vurgulandı. En çok hesapları incelenen iş adamlarının Ethem Sancak, Mehmet Cengiz, Mustafa Latif Topbaş olduğu belirtilen iddianamede yine en çok usulsüz sorgulama yapılan şirket hesaplarının da bu iş adamlarına ait şirketler olduğu kaydedildi.

SORGULANAN HESAPLARIN CUMHURBAŞKANI’NA YAKIN KİŞİLER OLMASI…

Bankalar yeminli murakıplarının, bankalarda yerinde denetim yapmalarının faaliyetleri arasında yer aldığı belirtilen raporda, “Ancak bahis konusu gerçek kişi sorgulamaların, müşterilerin mevduat hesaplarına odaklanması, sorgulamaların sayı ve sıklığı, belirli dönemler ve birbirine yakın veya aynı tarih itibariyle birden fazla bankada gerçekleştirilmesi, aynı bankada aynı denetim elemanı tarafından aynı müşteri için farklı tarihlerde dahi sorgulama yapılması, koordineli bir sorgulama faaliyeti yürütülmesi izlenimi edinilmesi, ayrıca anılan gerçek kişilerden bazılarının o dönem Başbakanlık görevini icra eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın kişiler olduğunun anlaşılması, yine bazı gerçek kişilerin adının daha sonra kamuoyunda 17-25 Aralık soruşturmalarında geçmesi dikkat çekici bulunmuştur” ifadelerine yer verildi.