1 milyar Euroluk NAZİ tablolarının arasında Picassolar da var!

1 milyar Euroluk NAZİ tablolarının arasında Picassolar da var!
6 Kasım 2013 12:59

Almanya’da Naziler döneminde Nazilerin yozlaşmış sanat ilan edip el koyduğu 1 milyar euro değerindeki 1500 tablonun Münih kentinde bir evde bulunması ardından yapılan araştırma sürerken, koleksiyonda Pablo Picasso, Mark Chagall, Henri Matisse, Max Liebermann ve Otto Dix gibi ünlü ressamların eserlerinin bulunduğu belirlendi.

 

Alman medyası Münih’te sanat koleksiyoncusunun oğlu 80 yaşındaki Cornelius Gurlitt’in evinden çıkarılan tabloların savaş sonrası dönemde bulunan en büyük ve değerli koleksiyon olduğunu vurguladı. Berlin Üniversitesi’nden Meike Hoffmann düzenlediği basın toplantısında eserlerin değerinin 1 milyar euroyu geçebileceğini açıkladı. Hoffmann, eserlerin biraz kirli ancak çok iyi durumda olduğunu bildirirken, “Resimler olağanüstü kaliteli ve sanat uzmanları için özel değerleri var. Birçok eser bugüne kadar bilinmiyordu” dedi.

 

Bulunan tabloların Nazi döneminde el konulan 16 bine yakın eserin yüzde 90’ının halen kayıp olduğu, bunların bir bölümünü Yahudi sanat koleksiyoncularından çaldıkları ileri sürüldü. Eserlerin bulunduğu evin sahibi Cornelius Gurlitt, polis tarafından aranmaya başlanırken el konulan eserleri, Nazi döneminde sanat eseri satmaya yetkili birkaç kişiden biri olan babası Hildebrand Gurlitt’ten devraldığı üzerinde duruluyor.

 

Augsburg başsavcısı Reinhard Nemetz, evde 121 çerçeveli, 1258 de çerçevesiz tabloya el konulduğunu açıkladı. Die Welt gazetesi, sanat eserleri alımsatımı yapan Hildebrandt Gurlitt’in bu resimleri 1945’ten sonra kazanç elde etmek için sakladığını yazarken, “Bu aslında, tamamlanmış bir hırsızlık vakası sonucuna varan, ‘çalıntı mal bulundurma’ şeklinde nitelendirilebilir. Federal Meclis bu nedenle cesur davranıp şunu diyebilir Naziler tarafından izinsiz biçimde alınan eserler zaman aşımına uğramamış bir soygun mülküdür. 1945 yılından sonra bu eserleri bağlayan bütün sözleşmelerin hiçbir anlamı olmadığı gibi tıpkı Nazi dönemindeki diğer terör düzenlemeleri gibi geçersizdir. Bu, hakların geç de olsa iadesi anlamına gelir? diye değerlendirme yaptı.